Freee Doves Farm


hrnkovy tvarohacek









HRNKOVÝ TVAROHÁČEK

Přísady:
5 žloutků
1 hrnek (250 ml) pískového cukru
1 hrnek oleje
1 hrnek mléka
2 hrnky Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
1 vanilkový cukr
špetka soli

Náplň:
3 vaničkové tvarohy
1 hrnek pískového cukru
2 vanilkové cukry
kůra z jednoho citronu
1 vanilkový pudink (prášek)
sníh z 5 bílků

Postup:
Žloutky s cukry vyšleháme s postupným přiléváním mléka do pěny, zašleháme olej a pak do směsi vmícháme sůl a mouku. Polovinu těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný nebo pečícím papírem vyložený plech a pečeme při 180 °C.
Z bílků a cukrů vyšleháme tuhý sníh. Smícháme tvarohy, citronovou kůru a vanilkový puding a poté vmícháme i vyšlehaný sníh. Náplň naneseme na upečenou polovinu těsta a zalijeme druhou polovinou těsta. Pečeme dalších cca 30 minut.
Po vychladnutí pocukrujeme a krájíme.

fotka velikonocni zajic kopie









VELIKONOČNÍ ZAJÍČEK, BERÁNEK NEBO VÝBORNÁ BÁBOVKA

Přísady:
Měrná jednotaka - 1 hrnek (250 ml)
1 hrnek Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
1 hrnek mletých mandlí nebo ořechů (alergici mohou použít také mletý Šáchor jedlý), ale také kokosu apod.
3/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku oleje
3 vejce
1/2 kypřícího prášku

Postup:
Mouku prosejeme s kypřícím práškem, v druhé míse smícháme cukr, vejce a olej, důkladně promícháme. Je možné přidat do těsta carob, kakao, nastrouhat čokoládu, přidat brusinky, rozinky apod. Po smíchání obou směsí podle potřeby doředíme trochou mléka nebo vody (zhruba 60 ml), těsto má být husté tak, aby šlo pomalu lít do formy. Pokud do těsta použijete kakao nebo carob, je potřeba naředit trochu více, opět do stejné konzistence.
Pečeme podle trouby cca 40–60 minut. - zajíce v malé formě nebo menší bábovky cca 30 minut.

(Zajíček malý - 1 dávka na 2 ks, Beránek 1 ks)

 

img 20200413 084952









VLÁČNÝ BERÁNEK I VÝBORNÁ BUCHTA NA PLECH

Přísady:
4 vejce
1/4 kg cukru
28 dkg Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
10 dkg vody
10 dkg oleje
1/2 prášku do pečiva
citrónová kůra
dle chuti můžeme přidat rozinky mandle ořechy kandované ovoce

Postup:
Vejce s cukrem a olejem utřeme do pěny, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme cca na 170 stupňů při horkovzduchu nebo dle vaší trouby. Necháme vychladnout na mřížce.
Tento recept je původně na buchtu s olejem na plech, zkusili jsme těsto použít na beránka a už nepečeme žádného jiného. Je vynikající, dlouho vláčný, moc nám chutná.

Poleva:
jakou má kdo rád, může se posypat pouze cukrem, polít čokoládou, nazdobit krémem

 

kynuta babovka








PLNĚNÁ KYNUTÁ BÁBOVKA

Přísady:
430 ml teplého mléka
7 g psyllia (dáme na chvíli do mléka, aby psyllium nabobobtnlo)
2 vejce
90 g tuku - (použili jsme 60 g sádla + 30g másla - rozpuštěné, ne horké, je však možné použít pouze máslo)
špetka soli
40 g cukru + 1 vanilkový (kdo má rád sladší, dá více cukru)
lžíci rumu
čtvrtku nastrouhaného muškátového oříšku
citronová kůra
450 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
půl sáčku sušených kvasnic

Nádivka:
Smícháme půl sáčku namletého máku s půl kelímkem povidel,
trochou citronové kůry, lehce naředíme horkou vodou, dle chuti přisladíme a vmícháme hrst rozinek. Možno udělat i ořechovou nádivku.

Postup:
Těsto dobře vypracujeme (asi 10 min.), vrstvíme do vymazané formy po částech těsto a nádivku. Poslední vrstva těsto. Necháme nakynout (minimálně 40 min). Do trouby vložíme hrnek s vodou. Pečeme 15 min. na 200 °C, pak stáhneme na 180°C.
Celková doba pečení 30–45 min, dle trouby.

 

mrizkovy kolac








MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

Přísady:
1/2 kg Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
200 g moučkového cukru
250 g Hera
2 vejce
1 vanilkový cukr

1200 g strouhaných jablek
cukr, citronová kůra a skořice dle chuti

Postup:
Z uvedených ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, které necháme na hodinu uležet v chladu
Z těsta odebereme část, kterou si vyválíme a rádlem nakrájíme proužky na mřížku, zbývající těsto rozprostřeme na vymazaný plech. Povrch poklademe ochucenými strouhanými jablky, poklademe proužky těsta a pečeme na 180 °C asi 35 - 40 minut.