Freee Doves Farm


bananova babovka









BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Přísady:
4 banány
2,5 hrnku (250 ml) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
hrnek mléka
hrnek oleje
trochu rumu
4 žloutky
4 bílky
hrnek cukru
vanilkový cukr

Postup:
- z bílků a cukru si vyšleháme tuhý sníh
- v míse rozmixujeme banány na kaši
- přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme
- do takto připraveného těsta vmícháme vyšlehaný sníh
- pečeme při 150 °C asi 60 - 70 minut (dle trouby)

 

tvarohova stola









TVAROHOVÁ ŠTOLA 

Přísady:
450 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
vanilkový cukr
100 g ml. cukru
2 vejce
125 g másla
50 g sádla
250 g tučného tvarohu (vanička)
3 lžíce rumu
citronová kůra
120 g rozinek
120 g ořechů, mandlí

Na potření:
70-100 g rozpuštěného másla
120-150 g moučkového cukru

Postup:
Oba cukry, vejce, tuky, rum a tvaroh smícháme v homogenní směs, do které přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, citronovou kůru a ořechy/mandle.
Z těsta vyválíme obdélník. Jednu z delších stran přeložíme do středu a druhou přitlačíme navrch, měla by vzniknout vlna. Pečeme při 180 °C cca 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem. Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů. Tato tvarohová štola je však dobrá i k okamžité konzumaci.

 

kynute kolace








KYNUTÉ KOLÁČE

Přísady:
100 g teplé vody
7 g psyllia (dáme na chvíli do teplé vody, aby nabobtnalo)
330 g acidofilního mléka
2 vejce
90 g tuku Hery (rozpuštěné, ne horké)
špetka soli
40 g cukru
citronová kůra
450 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
půl sáčku sušených kvasnic
sezonní nebo kompotované ovoce

Postup:
Těsto dobře vypracujeme a necháme asi 40 minut kynout.
Po vykynutí rozetřeme těsto na vymazaný plech (je řidší) a necháme opět asi čtvrt hodiny kynout. Pak povrch poklademe ovocem a posypeme posypkou.
Pečeme na 170 °C, až jsou okraje i spodek koláče růžové.
Z dávky upečeme dva plechy koláčů nebo 4 frgály.

 

 

vanocka bez lepku









TVAROHOVÁ VÁNOČKA

Přísady:
500 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
100 g rozpuštěné máslo
250 g vanička tučného tvarohu
120 g cukru
2 žloutky
půl sušených kvasnic
špetka soli
1/4 litru mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
hrst rozinek
2 lžíce rumu

Postup:
- V kastrůlku rozpustíme máslo (lze použít v kombinaci s Herou nebo rostlinné máslo), přidáme mléko.
- Do mísy dáme mouku, cukry, sůl, žloutky, rum, citronovou kůru. Přidáme rozpuštěný tuk s mlékem, tvaroh a kvasnice (případně kvásek, kdo nepoužívá sušené droždí).
- Vypracujeme těsto, do kterého nakonec vmícháme rozinky.
- Necháme vykynout pod folií.
- Vánočkovou formu si vymažeme tukem (používám sádlo) a necháme ještě chvíli pod folií vykynout.
- Pečeme na 180°C.
Pro zjednodušení lze dát těsto vykynout rovnou do pečící formy a po vykynutí pod folií rovnou péct.




okoladove pokuseni s bilou cokoladou a pistaciemi








ČOKOLÁDOVÉ POKUŠENÍ

Přísady:
100 g másla
150 g čokolády na vaření
100 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
175 g cukru
3 vejce
pokrájené oříšky, kostičky bílé čokolády (nemusí být)

Postup:
Umíchejte vajíčka s cukrem a pak přidejte mouku.
Rozpusťte máslo a čokoládu a přidejte do těsta.
Přimíchejte oříšky, čokoládu (nemusí být).
Těsto nalijte do vymazané formy (20x28 cm).
Pečte 30-40 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C (normální trouba), 160 °C (horkovzdušná).