Freee Doves Farm


DROBENKOV KOL 2

 

DROBENKOVÝ KOLÁČ

Drobenka:
150 g másla (studeného, na kostičky)
150 g moučkového cukru
250 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku

Tvarohová náplň:
2 měkké tučné tvarohy ve VANIČCE (celkem 500 g)
250 ml mléka
2 vejce
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
250 g ovoce (já zvolila meruňky a jahody)
1 PL másla na vymazání koláčové formy
1 PL mouky na vysypání formy (např. kokosové)

Postup:
Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažeme a vysypeme.
V míse metličkou promícháme tvarohy s vanilkovým cukrem, postupně vmícháme mléko, vejce a moučkový cukr.
Dvě třetiny drobenky (370 g) nasypeme do koláčové formy (NEUTLAČOVAT, ať je nadýchaná), naběračkou nalijeme náplň, přidáme kousky ovoce, a nakonec nasypeme zbytek drobenky.
Vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme 45 až 50 minut (střed koláče musí být zpevněný).
Upečený koláč necháme v mírně pootevřené troubě pomalu vychladnout (minimálně hodinu).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

 



KVOV EZY 1

 

KÁVOVÉ ŘEZY

Přísady:
120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
90 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa Dr.Oetker
100 ml horké vody
3 lžičky rozpustné kávy
2 lžíce oleje

Krém 1.
600 ml mléka (rostlinné nebo bezlaktózové mléko)
2 balíčky pudinkového prášku (Caffé Latte, nebo karamelový, vanilkový)
3 lžíce sladidla
200 g másla (bezlaktózové nebo rostlinné)
2 lžíce rumu
2 lžičky rozpustné kávy

Krém 2.
500 ml smetany ke šlehání 33 %

Postup:
Nejprve vyšleháme tuhý sníh z bílků, v další míse vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a horkou vodou ve které rozpustíme 3 lžičky rozpustné kávy. Žloutkovou směs vyšleháme do pěny a opatrně smícháme se sněhem z bílků, pak vmícháme mouku s kakaem.
Plech vyložíme pečícím papírem, na který nalijeme těsto. Velikost plechu 38 x 25 cm.
Pečeme při 180 C.

V hrnci přivedeme mléko k varu a nalijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve trošce mléka, cca 3 minutky necháme probublat a vychladíme.
K pudinku přidáme máslo, sladidlo, rum a 2 lžičky rozpustné kávy, vše vyšleháme v jemný krém.
Na vychladlý korpus naneseme pudinkový krém, dáme vychladit.
Smetanu vyšleháme a naneseme na pudinkový krém, rovnoměrně rozetřeme a posypeme kakaem.
Vložíme do lednice na vychladnutí.

 

Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.

 



MAKOV KOL s drobenkou 1

 

MAKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Na těsto:
125 ml (100 g) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
125 ml (115 g) cukru krupice
100 g másla

Zpracujeme v drobenku, polovinu (cca 150 g) dáme stranou.

Do druhé poloviny přidáme:
50 g jemně mletých vlašských ořechů
60 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
4 g kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
(1 až 2 PL mléka - já jsem nedala)

Maková náplň:
250 g mletého máku
cca 350 ml plnotučného mléka
80 až 100 g cukru krupice (já dala 90 g)
piškotové drobečky
citrónová kůra
1 PL rumu
2 PL marmelády (rybíz, višeň)

Drobenka:
polovina těsta (viz výše)
10 g bezlepkových ovesných vloček
10 g nahrubo mletých vlašských ořechů
piškotové/sušenkové drobečky
1 KL mleté skořice

Postup:
Nejprve si připravíme makovou náplň: mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák, za stálého míchání chvilku povaříme, pak odstavíme a přidáme ostatní suroviny. Necháme zcela vychladnout.
Na dno koláčové formy dáme pečicí papír a rozetřeme těsto. (Těsto je lepivé, takže si budete muset papír přidržet.)
Pak přijde maková náplň a nakonec drobenka.
Pečeme na 180 ° až 190 °C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby ihned polijeme rozpuštěným máslem a rumem a necháme vychladnout.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

BUBLANINA 1

 

BUBLANINA

Přísady:
75 g másla
50 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra
120 ml mléka
200 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
2 bílky
50 g pískového cukru
25 g másla na vymazání formy
300 g ovoce (použila jsem ostružiny a červený rybíz)

Postup:
- vyšleháme máslo s moučkovým cukrem
- přidáme žloutky s citronovou kůrou
- za přilévání mléka přisypáváme mouku
- nakonec zlehka vmícháme sníh vyšlehaný z bílků a pískového cukru
- hmotu rozetřeme do formy vymazané máslem a vysypané Freee rýžovou moukou
- povrch posypeme ovocem
- pečeme při 180 °C
- bublaninu necháme trochu vychládnout a vlahou ji vyklopíme na podnos
- povrch cukrujeme a podáváme
- můžeme polít ovocným sirupem

 

 

 

 



KOL S JOGURTEM A MERUKAMI 1

 

KOLÁČ S JOGURTEM A MERUŇKAMI

Přísady (na velký plech):
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
120 g mandlové mouky
(nebo 420 g Samokypřící směs bílá bez lepku)
180 g moučkového cukru
250 ml mléka
125 ml rostlinného oleje
2 vejce
4 g kypřícího prášku do pečiva

Jogurtová náplň:
500 g jogurtu min. 3,5 % tuku
90 g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový pudink
1 KL vanilkového extraktu nebo pasty
450 g ovoce (skvělý byl i s jahodami)

Postup:
V míse krátce vyšleháme mléko, olej, vejce a cukr. Přidáme mouku s práškem do pečiva a promícháme.
3/4 těsta (cca 840 g) rozetřeme na plech s pečicím papírem.
Nalijeme jogurtovou náplň, pak přijde vrstva ovoce, a nakonec koláč pocákáme zbytkem těsta.
Pečeme na 160 °C asi 40 až 50 minut.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.