Freee Doves Farm


Dort Pohdka


DORT POHÁDKA

Přísady (korpus):
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
2 lžíce cukru (případně jiného sladidla)
1 lžíce oleje
3 lžíce Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
2 lžíce kakaa

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a mouku s kakaem. Zvlášť vyšleháme bílky na tuhý sníh. Obě směsi opatrně smícháme dohromady. Do kulaté dortové formy o průměru 22 cm vlijeme těsto. Pečme při 180 °C.

Náplň:
130 g másla Moravia (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
30 g jemné rýžové mouky
250 ml mléka (nebo rostlinného mléka)
80 g cukru moučky (nebo jiného sladidla)
40 g kakaa
150 ml 33 % smetany ke šlehání (nebo rostlinné smetany)

Na pánvičce rozpustíme 30 g másla a přidáme 30 g rýžové mouky. Usmažíme světlou jíšku, do které pak přidáme mléko. Vaříme, dokud nám nezhoustne. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
V míse vyšleháme zbytek másla, cukr a kakao do pěny.
V další míse vyšleháme smetanu.
Vychladlou hustou směs zašleháme do kakaové pěny a pak ručně přimícháme vyšlehanou šlehačku.
Náplň rozetřeme na vychladlý korpus a dáme do chladničky ztuhnout.

Poleva:
120 g čokolády na vaření
1 plátek másla (bezmléčného tuku Promienna)
5 lžic 33 % smetany ke šlehání (nebo rostlinné smetany)

Nad párou rozpustíme čokoládu na vaření s plátkem másla. Po rozpuštění přimícháme smetanu a odtavíme. Jakmile poleva vychladne, naneseme ji na krém a opět vložíme na ztuhnutí do chladničky.

https://youtu.be/2nnN77X9L90
Za recept děkujeme paní Vlaďce Halatové.

 





MEDOV KRMEE 2


MEDOVÉ KRÉMEŠE

Přísady:
240 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
95 g moučkového cukru
45 g másla pokojové teploty
30 g medu
1 vejce
1 žloutek

Postup:
Vypracované těsto jsem dala na 2 hodiny do lednice. Z vyváleného těsta jsem vykrájela kolečka o průměru 5 cm, pekla jsem na 180 °C (dokud nezezlátly).

Krém:
400 ml plnotučného mléka
1 balení Zlatého klasu Dr. Oetker
1 žloutek
75 g cukru krupice
100 až 125 g másla pokojové teploty

Ve 100 ml mléka rozmícháme Zlatý klas a žloutek. Zbývající mléko přivedeme k varu, za stálého míchání vlijeme zbytek, snížíme teplotu a 2 minuty povaříme. Odstavíme, ihned vmícháme cukr. Jakmile pudink zchladne, přidáme máslo a vyšleháme.

Šlehačka (lze připravit s nebo bez ztužovače):
250 ml smetany ke šlehání 33%
20 g vanilkového cukru
1 ztužovač šlehačky Dr. Oetker


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.





Pask rolda 1


PAŘÍŽSKÁ ROLÁDA

Přísady:
4 vejce
90 g cukru krupice
20 g mletých mandlí/lískových/vlašských ořechů
20 g kakaa
60 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku

Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do světlé pěny, bílky s druhou polovinou cukru v pevný sníh. Stěrkou obě hmoty opatrně spojíme, pak vmícháme ořechy a prosátou mouku s kakaem.
Pečeme na 195 °C 8 až 10 minut (plech 40 x 30 cm).
Upečenou roládu překlopíme na čistou pocukrovanou utěrku (pečicí papír), necháme vychladnout, teprve pak opatrně sundáme vrchní papír a po namazání krému srolujeme.

Krém (nutno připravit den předem):
320 ml smetany ke šlehání 33%
100 g hořké čokolády 55 až 60%

2 PL mascarpone

Postup:
Nalámanou čokoládu přelijeme horkou smetanou, necháme chvilku odstát, pak promícháme a několikrát promixujeme tyčovým mixérem. Dáme vychladit do lednice.
Na druhý den přidáme mascarpone a vyšleháme krém (ke konci šleháme na menší otáčky). Mascarpone krém úžasně zjemní a trochu i zabrání přešlehání (lze vynechat).

 

Za recept děkujeme Milušce Jakšové a Míše Landové.

Jablen kol 1

 

LEGENDÁRNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Přísady:
500 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
100 g moučkový cukr
250 g tuku
2 vejce
2–3 lžíce mléka, podle potřeby (může být rostlinné)
špetka soli
kůra z jednoho citronu či pomeranče

Jablečná náplň:
1,5 kg očištěných a nastrouhaných jablek
1,5 vanilkového pudinku
150 g cukru krupice
lžíce skořice

Postup:
- ze všech surovin vypracujeme těsto
- z hotového těsta odebereme 1/3 a tu dáme do mrazáku, zbytek uložíme do lednice, než si připravíme jablka
- nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a skořicí
- plech si vymažeme a rovnoměrně rozprostřeme těsto (ručně natlačím)
- namažeme pikantní marmeládou a poklademe naplní z jablíček
- na jablka nastrouháme těsto z mrazáku
- můžeme posypat oříšky
- pečme na 180 °C dozlatova
- krájíme po vychladnutí

 

Lamington 1


LAMINGTON

Slavný australský dezert s kokosem a čokoládou byl poprvé upečen v Queenslandu šéfkuchařem lorda Lamingtona, aby měl co nabídnout nečekané návštěvě. Slaví dokonce i svůj den - 21. 7. Je to piškot promazaný malinovou marmeládou, okoupaný v čokoládové polevě a obalený ve strouhaném kokosu. Lze si tedy upéct svůj vlastní piškot. Množství je volené tak, aby se vešlo do formy o velikost přibližně 20 x 30 cm. Lamingtonky pak budou mít tu správnou výšku.

Přísady (korpus):
200 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 ks vajec
220 g cukr krupice
180 g másla
120 ml mléka
30 g kukuřičného škrobu
1 čajové lžička prášku do pečiva
pytlíček vanilkového cukru či polovina vanilkového lusku

jahodový džem (může být jakýkoliv jiný)

Poleva:
200 g čokolády na vaření
30g másla
120 ml smetany na vaření
50 g cukr (pokud chcete mít čokoládu sladší)
kokos

Postup:
V míse si důkladně smícháme Freee Doves Farm Samokypřící směs, kukuřičný škrob a kypřící prášek.
Změklé máslo smícháme s cukrem. Postupně pak přidáváme vajíčka a šleháme do pěny. Pozvolna přidáváme sypkou směs, kterou jsme si smíchali v předešlém kroku. Pomalu také přidávejte mléko a za stálého mixování by měla vzniknout piškotová směs.

Těsto vylijeme na vymaštěný plech a pečeme v předehřáté troubě na teplotu minimálně 190 ⁰C, přibližně 30 minut. Hotový piškot se nejlépe pozná tak, že jej máme nahoře lehce popraskaný. Upečený korpus na lamington musíme nechat postupně vychladnout, aby nám nespadl. Následně zabalíme a necháme odležet nejlépe do druhého dne.

Korpus druhý den rozřízneme na vrchní a spodní část, mezi ně namažeme vybraný džem. Dvě slepené části si následně rozřežeme na kostky asi o rozměrech 3x4cm.

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem. Za stálého míchání rozpouštíme obě ingredience. Naředíme mlékem podle potřeby a hustoty čokolády, pokud sladíme cukrem, přisypeme jej také.

Do hlubší misky si nasypeme kokos a za pomocí vidličky lamington obalujeme nejdříve v rozpuštěné čokoládě a pak hned ve strouhaném kokose.
Skladujeme v ledničce v uzavřené nádobě. Před podáváním nechte alespoň čtvrt hodiny v pokojové teplotě.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.