Freee Doves Farm


Sacher II

 

SACHER DORT

Přísady:
120 g čokolády na vaření
120 g másla Moravia
20 g cukru moučka
6 vajec
120 g cukru krupice
120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
Čokoládová poleva

Náplň:
meruňková marmeláda

Postup:
Čokoládu rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Po rozpuštění a zchladnutí přidáme cukr moučka a žloutky, vše vyšleháme do pěny. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně spojíme a vmícháme mouku. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Pečeme asi 50 minut při 180 °C.
Vychladlý korpus vyklopíme z formy a dvakrát nebo jednou vodorovně rozkrojíme na tři nebo dva stejné díly. Všechny díly potřeme marmeládou. Boky i vrchní díl polijeme čokoládou. Můžeme přidat kopečky šlehačky.


Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.

 




Mramorov ezy 2

 

MRAMOROVÉ ŘEZY

Přísady:
6 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
100 g cukru krupice
100 g Freee Doves Farm Samokypřící směs bílá bez lepku
30 g oleje
3 lžíce černého kakaa Dr. Oetker (do poloviny těsta)

Krém:
100 g másla Moravia (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
500 g tvarohu Moravia v alobalu (kokosová smetana nebo bezlaktózový tvaroh)
3 lžíce medu nebo 80 g cukru
100 g šlehaného podmáslí Moravia (při alergii na mléčnou složku nebo bezlaktózové intoleranci přidáme rostlinnou smetanu)

Rozvar:
230 g třešní
100 g červeného rybízu (ovoce může být mražené)
80 g cukru krystal
voda do 500 ml (dle potřeby)
1 vanilkový pudink Dr. Oetker

Postup:
Žloutky ušleháme s olejem. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Sníh spojíme se žloutkovou pěnou, a nakonec opatrně vmícháme prosátou mouku.
Těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho dílu přimícháme prosáté černé kakao.
Plech (28 cm x 42 cm) vyložíme pečícím papírem a hmotu na něj rovnoměrně nalíváme střídavě světlou hmotu a tmavou hmotu.
Ihned vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 180 ° C.

Mezitím si připravíme tvarohový krém. Vyšleháme máslo, tvarohy, podmáslí a sladidla dle chuti v jemný krém.
Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřeme tvarohový krém.

Krém zalijeme ovocnou želatinou, kterou si připravíme následovně:
V hrnci rozvaříme třešně a rybíz s cukrem, jen do rozpuštění. Poté ponorným mixérem vymixujeme a přes jemné sítko přecedíme.
Do ovocného rozvaru dolijeme tolik vody, aby celkový obsah ovocného rozvaru byl 500 ml.
Ve trošce vody rozmícháme pudinkový prášek, který nalijeme do vařícího rozvaru. Mírně vaříme (cca 3 minuty). Jakmile vychladne, nalijeme na tvarohový krém. Vychladíme v lednici.

 

Recept si můžete prohlédnout zde:
https://youtu.be/sv6OUmFAvbw

 

Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.

 




PIKOTOV DORT S JAHODOVM DEMEM A LEHAKOU 1


PIŠKOTOVÝ DORT S JAHODOVÝM DŽEMEM A ŠLEHAČKOU
je jeden z typických anglických dezertů, který si často dopřávala k tradičnímu čaji o páté samotná královna Victoria

Přísady (dortová forma o průměru 18 cm):
175 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
175 g másla
4 vejce
175 g cukru krystal
máslo na vymazání formy

Náplň dortu:
oblíbený džem nebo marmeláda
smetana ke šlehání
moučkový cukr

Postup:
- předehřejte si troubu na 180 °C
- dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte dno formy pečícím papírem a vymažte pouze boky formy máslem
- prosejte mouku do velké mísy
- máslo nakrájejte na malé kostičky, dejte do mísy a míchejte, aby se obalilo moukou
- do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vše dobře prošlehejte do nadýchané pěny
- směs vlijte do dortové formy
- pečte tak dlouho, dokud korpus nezhnědne a nezačne se vzdalovat od strany formy. Mělo by to být zhruba 20–25 minut.
- hotový dort nechte chvíli vychladnout a pak vyklopte na mřížku, sloupněte pečící papír
- celý postup opakujte ještě jednou, abyste měli dva dortové korpusy
- jeden korpus si položte rovnou stranou na servírovací talíř
- potřete džemem a poté i ušlehanou šlehačkou
- navrch položte druhý korpus rovnou stranou nahoru
- na závěr poprašte moučkovým cukrem

 





RYCHL LVANEKY 1

 

RYCHLÉ LÍVANEČKY (bez lepku, mléka a vajec)

Přísady:
100 g cukety bez slupky nastrouhat najemno
200 g vody
160 g Freee Doves Farm Samokypřicí směs bílá bez lepku
10 g cukru
5 g prášku do pečiva
špetka soli

Postup:
Vše smícháme v míse, pomocí polévkové lžíce klademe na pánev těsto a krátce smažíme z obou stran.


Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.

 




JAPONSK JAHODOV SENDVI 1

JAPONSKÝ JAHODOVÝ SENDVIČ

Přísady (korpus):
3 vejce pokojové teploty
80 g cukru krupice
1/2 KL citrónové šťávy
50 ml mléka pokojové teploty
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
10 g kukuřičného škrobu
2 g kypřícího prášku do pečiva
1 KL vanilkové pasty
růžová potravinářská barva

Přísady (krém):
500 ml smetany ke šlehání 40%
6 g želatinových plátků Dr. Oetker
1 KL vanilkové pasty
55 g moučkového cukru
jahody, kiwi

Plátky želatiny namočíme na 5 až 10 minut do studené vody.
Mezitím začneme šlehat vychlazenou smetanu (470 ml), ne úplně dotuha.
Namočené plátky želatiny vymačkáme a vložíme do 30 ml horké smetany, mícháme do úplného rozpuštění.
Rozpuštěnou želatinu za stálého šlehání vlijeme do smetany, přidáme moučkový cukr a vyšleháme dotuha. (Samozřejmě nesmíme přešlehat, já jsem si dala smetanu na hodinu do mrazáku, lépe se mi s ní pak pracuje.)

Postup:
Nejprve začneme šlehat bílky s citrónovou šťávou, jakmile se začne tvořit hustá pěna, přidáme 40 g cukru a vyšleháme tuhý sníh.
V další míse vyšleháme do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a s vanilkovou pastou, pak přidáme mléko, růžovou potravinářskou barvu a nadvakrát vmícháme mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem.
Do žloutkové směsi opatrně vmícháme asi 1/4 sněhu. Pak tuto směs vmícháme do zbytku sněhu (stěrkou mícháme, dokud se obě směsi nespojí).
Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 160 °C cca 20 minut.
Vychladlý korpus rozkrojíme. Na spodní část korpusu naneseme tenkou vrstvu krému a poklademe jahody do tvaru kříže. Volná místa doplníme od středu další řadou jahod, popř. kiwi (vznikne nám tvar hvězdičky - tudy pak povede řez a ovoce bude hezky vidět).
Prostor mezi jahodami vyplníme krémem (lze použít zdobičku) a poté jahody krémem úplně zakryjeme. Přiložíme druhou část korpusu.
Dort zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky (alespoň na 90 minut).
Odstraníme fólii. Na všech stranách ořízneme okraje (vytvoříme tak upravený vzhled).
Dort rozkrojíme na 4 čtverce, každý čtverec pak šikmo na 2 trojúhelníky.


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.