Freee Doves Farm


MEDOV ROLDA Z BLK 1

 

MEDOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ

Přísady:
5 až 6 bílků (150 až 180 g)
140 g medu
80 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g mletých mandlí (já dala mandlovou mouku)
10 g vanilkového cukru
1 KL kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1 PL rumu
50 g čokolády (rozpuštěné a vychladlé)

Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, pak zašleháme vanilkový cukr. Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu (stále šleháme). Metličkou vmícháme mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme rozpuštěnou a vychladlou čokoládu.
Těsto rozetřeme na mokrý pečicí papír (postříkala jsem vodou z rozprašovače).
Pečeme na 170 °C asi 15 minut.

Krém:
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 PL rumu
3 plátky želatiny Dr. Oetker
vaječný koňak
krokant

Plátky želatiny namočíme na 10 minut do rumu (3 PL) a smetany (5 PL). Zvolna zahřejeme (za stálého míchání), až se rozpustí. Povaříme max. 1 minutu a necháme zchladnout.
Smetanu vyšleháme s mascarpone (musí mít stejnou pokojovou teplotu), 2 PL pak vmícháme do želatiny, rozmícháme a nalijeme do vyšlehané smetany. Podle chuti přidáme vaječný koňak a rozdrcený krokant. Krém dáme vychladit do lednice a poté (až zhoustne) ho namažeme na roládu.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách ceskatelevize.cz

 

 

PERNK NA PLECH 1

 

PERNÍK NA PLECH
Recept je na plech 32 x 22 cm; všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu.

Přísady:
330 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
120 g mandlové mouky
50 g jáhlové mouky
(nebo 500 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku)
300 ml plnotučného mléka
150 g cukru krupice
180 g rozpuštěného másla
20 g kakaa
4 vejce
120 g nahrubo nastrouhaného jablka
50 g povidel
1 kypřicí prášek do perníku (18 g)
6 g kypřicího prášku do pečiva
1/2 KL mleté skořice

Postup:
Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou (např. kokosovou).
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny (šleháme minimálně 8 minut). Zašleháme rozpuštěné máslo. Postupně zašleháme moučnou směs a mléko (obojí nadvakrát), vmícháme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a povidla.
Těsto rozetřeme na plech tak, aby byly konce lehce navýšené oproti středu.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.neplechanaplechu.cz/2020/12/pernik-na-plech.html

 

 

BISKUPSK CHLEBEK Z BLK 1

 

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK Z BÍLKŮ

Přísady:
1 celé vejce
6 bílků (180 g)
180 g moučkového cukru
160 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g másla
50 g kandovaného ovoce
40 g loupaných mandlí
35 g rozinek
30 g čokolády

Postup:
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Bílky se špetkou soli vyšleháme (na nejvyšší otáčky) v tuhý sníh. Pak snížíme otáčky na polovinu a zašleháme žloutek, mouku s práškem do pečiva a máslo, to lijeme tenkým pramínkem.
Stěrkou vmícháme nasekané mandle a čokoládu, kandované ovoce a rozinky (pokrájené).
Pečeme na 180 °C asi 40 minut (kontrolujeme špejlí). Po vytažení z trouby necháme asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách pradobroty.cz

 

 

 

POMERANOV ROLDA 1


POMERANČOVÁ ROLÁDA

Přísady:
5 vajec
40 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
30 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
1 PL oleje
1/2 KL pomerančové kůry Dr. Oetker
oranžová potravinová barva

Krém:
250 g mascarpone
60 g medu
100 g smetany ke šlehání 33%
2 KL pomerančové pasty
pomerančová marmeláda na promazání

Postup:
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, po jednom zašleháme žloutky (na nejnižší otáčky), olej, a nakonec vmícháme prosátou mouku.
Pečeme na 170 °C asi 10 minut (kontrola špejlí).

Mascarpone promícháme s medem, přilijeme smetanu a pomerančovou pastu a krátce prošleháme. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu!

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách nejrecepty.cz.

 

MAKOV ROLDA Z BLK 3

 

MAKOVÁ ROLÁDA Z BÍLKŮ

Přísady:
5 bílků (cca 150 g)
130 g cukru krupice
60 g mletého máku
60 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
špetka soli

Postup:
Z bílků se špetkou soli za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme prosátou mouku s mletým mákem.
Pečeme na 200 °C asi 10 minut (raději hlídáme).
Vychladlou roládu potřeme borůvkovou marmeládou nebo švestkovými povidly.

Krém:
Vyšleháme mascarpone (250 g), smetanu ke šlehání 33 % a med (60 g). Nakonec vmícháme10 g celého máku (aby to hezky křupalo).

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách

Maková roláda bez motání po upečení (prozeny.cz)