BÁBOVKA S VAJEČNÝM LIKÉREM
Přísady:
250 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
230 g cukru krupice
250 ml rostlinného oleje (dala jsem máslovou Manku)
250 ml vaječného koňaku
50 g bramborového škrobu
5 vajec
1 vanilkový cukr
5 g kypřicího prášku do pečiva
Postup:
Vejce s oběma cukry vyšleháme do husté a světlé pěny (já šlehám cca 15 minut). Za stálého šlehání tenkým pramínkem zašleháme nejprve olej, pak koňak. Suché ingredience (mouku, škrob a prášek do pečiva) prosejeme a metličkou/ručním šlehačem zašleháme natřikrát.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme na 160 °C asi 45 až 55 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://recepty.cuketka.cz/babovka-s-vajecnym-likerem/
VELIKONOČNÍ ROLÁDA
Velikonoční zajíčci:
4 vejce
50 g moučkového cukru
1 PL oleje
50 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
3 g kypřicího prášku do pečiva
8 g kakaa
2 g perníkového koření
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, ze žloutků s cukrem světlou pěnu. Přidáme lžíci oleje, prosátou mouku s kakaem, a nakonec opatrně vmícháme sníh
Pečeme na 180 °C asi 15 minut.
Kakaová roláda:
4 vejce
100 g cukru krupice
80 g Freee Směsi bílé bez lepku
10 g kakaa
špetka soli
pomerančová kůra Dr. Oetker (dle chuti)
Vejce s cukrem začneme šlehat na střední výkon, jakmile se začne rozpouštět cukr, přidáme pomerančovou kůru a špetku soli, zvýšíme otáčky a šleháme asi 8 až 10 minut do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 220 °C asi 6 minut. Po vytažení z trouby ihned překlopíme na čistý pečicí papír (posypaný moučkovým cukrem) a necháme zcela vychladnout na mřížce. (Papír sloupneme, až budeme plnit.)
Na krém jsem vyšlehala 250 g mascarpone s 250 g smetany ke šlehání a asi 80 g moučkového cukru. Zajíčky jsem k sobě slepila rozpuštěnou čokoládou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://moncafeblog.blogspot.com/.../velikonocni-zajicci...
https://www.apetitonline.cz/recept/malinova-rolada
PEČENÉ ČOKOLÁDOVÉ DONUTY S MALINAMI
Přísady:
2 vejce velikosti M (tj. 53 až 63 g)
180 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
30 g kakaa
120 ml javorového sirupu (asi 170 g)
150 ml plnotučného mléka
5 g kypřicího prášku do pečiva
2 g soli
1 PL řepkového oleje
2 hrsti čerstvých nakrájených malin
Na dozdobení:
tmavá a bílá čokoláda
čerstvé a lyofilizované maliny
jedlé květy
kokos (strouhaný/plátky/kokosové kostky v čokoládě)
Postup:
V jedné míse smícháme vejce se sirupem, mlékem a olejem. V druhé míse smícháme všechny suché ingredience (kakao prosejeme). Sypkou směs po částech zapracujeme do tekuté směsi, nakonec vmícháme nakrájené čerstvé maliny.
Pečeme ve formě na donuty v troubě předehřáté na 175 °C asi 20 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.gustoacademy.cz/.../cokoladove-donuty-s-malinami
BÁBOVKA S MASCARPONE
Přísady:
4 velká vejce
180 až 200 g cukru krupice
80 ml rostlinného oleje
125 g bílého jogurtu
250 g mascarpone
250 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
10 g kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
citrónová kůra
vanilková pasta Dr. Oetker
Postup:
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny. Při nižších otáčkách zašleháme olej, jogurt a mascarpone. Přidáme (podle chuti) citrónovou kůru a vanilkovou pastu. Nakonec vmícháme mouku se solí a kypřicím práškem.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 35 až 40 minut (záleží na velikosti formy, takže zkontrolujeme špejlí).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://vikendovepeceni.cz/2019/01/babovka-s-mascarpone/
TVAROHOVÉ KULIČKY QUARKBÄLLCHEN
Přísady:
250 g tučného tvarohu v alobalu
200 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
3 malá vejce
50 g cukru krupice
25 g rumu
1 KL vanilkového extraktu
1/4 KL soli
6 g kypřicího prášku do pečiva
olej na smažení
skořicový cukr na obalení
Postup:
Tvaroh rozmixujeme do hladka, zašleháme vejce, cukr, vanilkový extrakt a rum. Pak stěrkou/metličkou vmícháme mouku, sůl a úplně nakonec prášek do pečiva (už moc nemícháme). A teď Ivetina vychytávka: těsto nandáme do velkého cukrářského sáčku, ustřihneme špičku (já o průměru 3,5 cm) a pak do horkého oleje vytlačujeme malé kousky těsta (opravdu malé, jinak nebudou kuličky, ale válečky; těsto ustřihneme nůžkami). Smažíme dozlatova. Můžeme obalit ve skořicovém cukru.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
http://mysundayfeast.blogspot.com/.../quarkballchen...