Freee Doves Farm


CUPCAKES ALA NETOPR 2

 

CUPCAKES ALA NETOPÝR (kávové cupcakes)

Přísady (na 12–16 cupcaků):
120 ml horké kávy
120 ml kakaa holandského typu (cca 52 g)
240 ml Freee Samokypřící směs bílá bez lepku (cca 180 g)
1 KL kypřícího prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
2 g soli
120 ml mléka
1 velké vejce
60 ml rostlinného oleje
180 ml cukru krupice (cca 180 g)

Postup:
Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. K horké kávě přidáme kakao a dobře rozmícháme, aby nezůstaly kousky.
Ve větší misce smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a cukrem, dobře promícháme.
V jiné misce společně promícháme mléko, olej a vejce. Polovinu této směsi přilijeme k mouce. Prošleháme do krémova (na střední výkon). Zbytek mléčné směsi přidáme ke kávě s kakaem a společně vlijeme do těsta. Krátce prošleháme.
Těsto (hodně tekuté) rozdělíme do připravených košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů na 5 minut, pak teplotu stáhneme na 165 stupňů a pečeme dalších ca. 12-15 minut (kontrola špejlí).
Po upečení necháme muffiny chvíli chladnout ve formě, pak opatrně přendáme na mřížku.

Krém:
250 ml smetany ke šlehání 33%
125 g bílé čokolády
1 až 2 KL rozpustné kávy
2 PL mascarpone

Smetanu zahřejeme, rozmícháme v ní kávu a nalijeme na bílou čokoládu. Necháme chvilku odstát a pak vymícháme do hladka. Směs ještě promixujeme tyčovým mixérem a dáme do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
K vychlazenému základu přidáme dvě lžíce mascarpone a vyšleháme (na střední otáčky) do krému. Ke konci dáme pozor, aby se nepřešlehal.
Krém si přendáme do sáčku se zdobící trubičkou, nastříkáme na muffiny a přidáme „očička“ (Candy eyes white) a bezlepkové sušenky Oreo jako křídla.

Kakaov coooky 1 2
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala u Míši Landové na stránkách vikendovepeceni.cz

  

 

 

 

 

BISKUPSK CHLEBEK 1

 

BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
(od pana Josefa Maršálka)

Přísady:
200 g bílků
165 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
165 g cukru krupice
70 g másla
70 ml mléka
6 g kypřicího prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
150 g kandovaného ovoce
150 g vlašských ořechů

Postup:
Kandované ovoce nakrájíme nadrobno, ořechy nameleme nahrubo, a obojí obalíme v lžíci mouky (část kandovaného ovoce je možné nahradit sušenými meruňkami a rozinkami).
Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, na dno vložíme proužek pečicího papíru. Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch).
Z bílků za postupného přidávání cukru vyšleháme tuhý sníh (nepřešlehat). Vmícháme rozpuštěné a vychladlé máslo, mléko a mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně stěrkou vmícháme kandované ovoce a ořechy.
Dáme do trouby na 35 až 40 minut, během pečení chlebíček nevyrušujeme. Ke konci pečení zkontrolujeme špejlí, zda je hotovo.
Po zchladnutí vytáhneme chlebíček z formy, polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

 

 

DORTK ala likrov pika 1

 

DORTÍK/ŘEZY A LÁ LIKÉROVÁ ŠPIČKA

Korpus:
(dortová forma o průměru 24 cm)
3 vejce
75 g cukru krupice
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 g kypřícího prášku do pečiva
16 g holandského kakaa
1 PL oleje

Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu, přidáme žloutky a krátce prošleháme. Opatrně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakao. Nakonec vmícháme olej.
Pečeme na 170 °C asi 10 až 15 minut (kontrola špejlí).

Krém s vaječným koňakem:
250 ml smetany ke šlehání
250 ml vaječného koňaku
100 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky
2 PL moučkového cukru
2 PL rumu
špetka mleté vanilky/vanilkové pasty

Všechny suroviny smícháme a dáme pomalu vařit – neustále mícháme. Jakmile krém zhoustne, odstavíme ho z plotny a necháte vychladnout (sem tam zamícháme). Naneseme na krém a dáme na 3 až 4 hodiny do lednice.

Pařížský krém:
(připravíme si den předem)
2 smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (52 % a víc)
16 g kakaa
1 mascarpone

Do kastrůlku dáme smetanu, čokoládu a kakao a zahříváme, dokud se čokoláda a kakao nerozpustí. Dáme do lednice vychladit (do druhého dne).
Na druhý den vyšleháme a zašleháme mascarpone.

Čokoládová ganache:
1 smetana ke šlehání
200 g hořké čokolády

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.

 

  

 

 

 

 

MERUKOV BUCHTA 2

 

MERUŇKOVÁ BUCHTA

Přísady:
150 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
50 g kukuřičné polohrubé mouky
50 g mletých mandlí (popř. lískových ořechů)
3 vejce
120 g hnědého cukru
140 ml oleje
100 ml plnotučného mléka
1 KL mleté skořice
1 KL vanilkového extraktu (nebo pasty)
3 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
cca 500 g meruněk

Postup:
Nejprve v míse smícháme všechny suché ingredience.
V druhé míse vyšleháme celá vejce s cukrem a vanilkovým extraktem (cca 5 minut).
Pak do vyšlehaných vajec vsypeme suché ingredience, přilijeme olej a mléko a metličkou/stěrkou pořádně promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, meruňky klademe řezem nahoru.
Pečeme na 180 °C cca 35 minut.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách cuketka.cz

 

 

 

DOV CUPCAKES SE SKOICOVM KRMEM 1

 

DÝŇOVÉ CUPCAKES SE SKOŘICOVÝM KRÉMEM

Přísady (těsto):
125 ml Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku (cca 100 g)
125 ml polohrubé kukuřičné mouky (cca 75 g)
1 KL kypřicího prášku do pečiva (dala jsem 3 g)
1/2 KL jedlé sody
špetka soli
1 KL mleté skořice
1/2 KL mletého zázvoru
1/4 KL muškátového oříšku
(já místo zázvoru a muškátového oříšku dala 1 KL perníkového koření)
250 ml dýňového pyré (cca 250 g)
250 ml cukru (dala jsem 70 g kokosového a 110 g třtinového)
125 ml rostlinného oleje
2 vejce
1 KL vanilkového extraktu
125 ml jemně sekaných vlašských ořechů (cca 70 g)

Skořicový krém:
400 g smetanového bílého jogurtu (NE SELSKÝ JOGURT HOLLANDIA) nebo zakysané smetany – obojí s vyšším obsahem tuku!
230 g smetany ke šlehání 40 % Kunín
3 PL cukru krupice
1/2 KL mleté skořice

Postup:
Připravíme si dýňové pyré (lze i den předem). Očištěnou a nakrájenou dýni uvaříme v páře do měkka, pak rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout.
Formu na muffinky vyložíme papírovými košíčky, troubu předehřejeme na 170 stupňů.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dáme stranou.
Ve větší míse smícháme dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošleháme. Přidáme prosátou mouku s kořením a promícháme do hladkého těsta. Nakonec přisypeme ořechy.
Těsto rozdělíme do 12 košíčků a dáme péct na 22–25 minut. Po upečení necháme pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendáme na mřížku.

Krém:
Jogurt nebo zakysanou smetanu (s vyšším obsahem tuku!) necháme vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžeme nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu (nejlépe 40 %) vyšleháme společně s cukrem a skořicí do tuha.
Vyšlehanou smetanu opatrně vmícháme do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneseme na cupcakes a ozdobíme.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách vikendovepeceni.cz.