DROBENKOVÝ KOLÁČ S PUDINKEM A JAHODAMI
Přísady (koláčová forma o průměru cca 20 až 26 cm):
230 až 280 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
70 g mandlové mouky
20 g bezlepkových ovesných vloček
125 g moučkového cukru
125 g másla (studeného, na kostičky)
1 malé vejce (žloutek by stačil, musela jsem přidat 50 g mouky)
10 g vanilkového cukru
6 g kypřicího prášku do pečiva
Na pudink:
500 ml plnotučného mléka
1 vanilkový pudink
2 PL cukru krupice
Další:
jahody
bezlepkové máslové sušenky
jemně mleté mandle
citronová kůra
Postup:
Nejprve jsem si připravila drobenku. Z celkového množství jsem dala stranou 1/3. Koláčovou formu jsem vyložila pečicím papírem a posypala 2/3 drobenky.
Pudink jsem uvařila jako obvykle, jakmile trochu zchladl, opatrně jsem ho nalila na drobenku.
Pak přišly na řadu nakrájené jahody.
Do zbývající drobenky jsem navíc zapracovala mleté mandle, linecké sušenky a citronovou kůru (od oka). Nasypala jsem ji na koláč a dala péct na 180 °C asi 45 minut.
Upečený koláč necháme v mírně pootevřené troubě pomalu vychladnout (minimálně hodinu).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspiroval receptem paní Ivy Vašátkové.
OBRÁCENÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Na zkaramelizování jablek:
100 g másla
75 g cukru krupice
4 až 5 větších jablek (např. Granny Smith)
Na těsto:
190 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
190 g zakysané smetany
110 g změklého másla
150 g cukru krupice
2 velká vejce
1 a 1/2 KL vanilkového extraktu/pasty
3 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
1/2 KL mleté skořice
1 jablko (na malé kousky)
Postup:
Nejprve, nejlépe v litinové pánvi, rozpustíme máslo. Přisypeme cukr a asi 5 minut karamelizujeme. Naskládáme dílky jablek (každé jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na 6 dílů) a pomalu karamelizujeme.
Mezitím v míse vyšleháme máslo s cukrem do světlé pěny, pak přimícháme vanilkový extrakt/pastu (dala jsem obojí) a zašleháme vejce.
Přidáme zakysanou smetanu a vše důkladně promícháme. Po částech vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mletou skořici. Nakonec vmícháme na kousky nakrájené jablko.
Těsto rozetřeme na jablka a dáme do trouby předehřáté na 190° C. Pečeme asi 30 až 35 minut (špejlí zkontrolujeme, zda je těsto upečené). Necháme 5 minut chladnout, pak zakryjeme talířem a obrátíme.
(Suroviny by měly mít stejnou/pokojovou teplotu.)
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala receptem Dity P.
JOGURTOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI
Přísady:
110 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
70 g polohrubé kukuřičné mouky
1/2 balíčku jahodového pudinku (cca 18 g)
170 g cukru krystal
300 ml bílého smetanového jogurtu
2 vejce
100 g změklého másla
6 g kypřícího prášku do pečiva
cca 200 g jahod
Postup:
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, pak po jednom zašleháme celá vejce. Vmícháme jogurt, prosátou mouku a prášek do pečiva.
Těsto nalijeme do formy a poklademe jahodami.
Pečeme v kulaté koláčové formě (vymazané máslem a vysypané kokosovou moukou) na 180 °C cca 35 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách www.dobruchut.sk.
VIŠŇOVÝ KOLÁČ Z JOGURTOVÉHO TĚSTA
Přísady:
200 ml plnotučného jogurtu (cca 220 g)
1 vejce
100 g třtinového cukru
100 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
20 g kukuřičné polohrubé mouky
(nebo 120 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku)
špetka soli
1 KL vanilkové pasty
6 g kypřícího prášku do pečiva
600 g vypeckovaných višní
Drobenka/posypka:
70 g másla
70 g kokosové mouky
35 g kokosového cukru
35 g třtinového cukru
60 g bezlepkových ovesných vloček (jemných)
špetka soli
1 KL mleté skořice
Postup:
Nejprve si odpeckujeme višně a připravíme drobenku. (Pokud nemáte kokosový cukr, použijte třtinový.)
Troubu předehřejeme na 180° C.
Koláčovou/dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme.
V míse smícháme všechny ingredience na těsto (metličkou), těsto nalijeme do formy, posypeme višněmi a nakonec drobenkou.
Pečeme na 180 °C 35–40 minut.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách kitchenette.cz.
MAKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU
Na těsto:
125 ml (100 g) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
125 ml (115 g) cukru krupice
100 g másla
Zpracujeme v drobenku, polovinu (cca 150 g) dáme stranou.
Do druhé poloviny přidáme:
50 g jemně mletých vlašských ořechů
60 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
4 g kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
(1 až 2 PL mléka - já jsem nedala)
Maková náplň:
250 g mletého máku
cca 350 ml plnotučného mléka
80 až 100 g cukru krupice (já dala 90 g)
piškotové drobečky
citrónová kůra
1 PL rumu
2 PL marmelády (rybíz, višeň)
Drobenka:
polovina těsta (viz výše)
10 g bezlepkových ovesných vloček
10 g nahrubo mletých vlašských ořechů
piškotové/sušenkové drobečky
1 KL mleté skořice
Postup:
Nejprve si připravíme makovou náplň: mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák, za stálého míchání chvilku povaříme, pak odstavíme a přidáme ostatní suroviny. Necháme zcela vychladnout.
Na dno koláčové formy dáme pečicí papír a rozetřeme těsto. (Těsto je lepivé, takže si budete muset papír přidržet.)
Pak přijde maková náplň a nakonec drobenka.
Pečeme na 180 ° až 190 °C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby ihned polijeme rozpuštěným máslem a rumem a necháme vychladnout.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.