Freee Doves Farm


MAKOV KOL s drobenkou 1

 

MAKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

Na těsto:
125 ml (100 g) Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
125 ml (115 g) cukru krupice
100 g másla

Zpracujeme v drobenku, polovinu (cca 150 g) dáme stranou.

Do druhé poloviny přidáme:
50 g jemně mletých vlašských ořechů
60 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
4 g kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
(1 až 2 PL mléka - já jsem nedala)

Maková náplň:
250 g mletého máku
cca 350 ml plnotučného mléka
80 až 100 g cukru krupice (já dala 90 g)
piškotové drobečky
citrónová kůra
1 PL rumu
2 PL marmelády (rybíz, višeň)

Drobenka:
polovina těsta (viz výše)
10 g bezlepkových ovesných vloček
10 g nahrubo mletých vlašských ořechů
piškotové/sušenkové drobečky
1 KL mleté skořice

Postup:
Nejprve si připravíme makovou náplň: mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák, za stálého míchání chvilku povaříme, pak odstavíme a přidáme ostatní suroviny. Necháme zcela vychladnout.
Na dno koláčové formy dáme pečicí papír a rozetřeme těsto. (Těsto je lepivé, takže si budete muset papír přidržet.)
Pak přijde maková náplň a nakonec drobenka.
Pečeme na 180 ° až 190 °C zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby ihned polijeme rozpuštěným máslem a rumem a necháme vychladnout.

 

Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.