KOLÁČ S JABLKY
Přísady:
3–4 nastrouhaná jablka
skořice
cukr
Do máslem vymazané koláčové formy dáme vrstvu strouhaných jablek, která
posypeme skořicí a cukrem
Těsto:
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
120 g moučkový cukr
250 ml mléka
100 ml oleje
1 vejce
Vejce, cukr a olej ušleháme, přidáme mléko a mouku a vzniklé těsto nalijeme na jablka.
Pečeme na 170 °C asi 30 minut. Vychlazený koláč vyklopíme, necháme jablky nahoře a potřeme krémem.
Krém:
300 ml mléka
vanilkový pudink
150 g másla
moučkový cukr
rum podle chuti
Uvaříme pudink a do ještě horkého dáme asi 1,5 lžíci moučkového cukru a na kousky nakrájené změklé máslo. Vše hned vyšleháme, dle chuti přidáme rum. Hotový koláč sypeme strouhanou Margotkou, oplatkou nebo čokoládou.
PIZZA
Přísady:
200 g Freee Směs bílá bez lepku
250 ml teplé vody
1/3 droždí
1 lžíce psyllia
1 lžička cukru
1 lžička soli
1 lžíce oleje
Postup:
V trošce vody si založíme kvásek (droždí + cukr + trocha mouky) a necháme přikryté vzejít (asi 10 minut). Do zbývající vody vmícháme psyllium a necháme nabobtnat (v teplejší je dříve nabobtnané). Do mouky dáme kvásek, vodu a psyllium, sůl, olej a vypracujeme těsto (lze připravit i v pekárně). Vypracované těsto rozprostřeme přímo na vymazaný plech a necháme vykynout. Po nakynutí poklademe těsto žampiony, klobáskou, sýrem, nebo vším, co máte rádi.
Pečeme při 200 °C.