Freee Doves Farm


fb img 1605081286883









KVÁSKOVÝ CHLÉB PODLE VLAĎKY HALATOVÉ

Ingredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
180 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu chleba:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
130 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
320 g vody na psyllium a xantanovou gumu
2 lžíce psyllia /osemení indického jitrocele - vodorozpustná vláknina/, nebo 2 lžíce rozmixovaných chia semínek, nebo bazalkové semínko
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru /nemusí být/
1 lžička chlebového koření nebo kmín
1 lžíce octa
1/2 lžičky xantanové gumy / guarové gumy

Postup:
Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g Doves Farm chlebové směsi bílé a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme nebo rozšleháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice ke kvásku a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici. Do nádoby nalijeme 320 g teplé vody, cca 30 stupňů Celsia a přidáme 2 lžíce psyllia a 1/2 lžičky xantanové gumy. Ručním ponorným mixérem vlákniny v nádobě rozmixujeme do hutné směsi.
Do mixky s rozkvasem přidáme hutnou směs s psylliem a xantanem, lžičku soli, lžičku chlebového koření /nebo kmínu/, Doves Farm Chlebovou směs bílou i tmavou, lžičku cukru a lžíci octa. Vše dáme hníst a v polovině hnětení, ne dříve, přidáme olej. Vše vyhněteme v jemné těsto. Na mísu s těstem položíme poklop nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a těsto neoschlo. Mísu s těstem uložíme na teplé místo, kde necháme cca 2–3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bezlepkovou směsí Doves Farm a těsto do ní přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře.Po upečení zůstane pěkně hladké.
Necháme na teplém místě kynout cca 2 - 3 hodiny. Po dvou hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení a to tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stačení se pěkně zvedlo, můžeme začít péct. Mezitím si troubu rozpálíme na 250 stupňů. Dolů vložíme pekáč nebo starý plech. Jakmile je trouba rozpálená tak do pekáčem nebo plechu nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 250ti stupních. Potom snížíme teplotu na 200 stupňů, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a pečeme podle potřeby, dokud nebude kůrka světlehnědá. Chleba je dopečený, když na spodek poklepeme a zní dutě. Upečený chléb vložíme na mřížku, aby vychladl. Krájíme, až je úplně vychladlý.

 

 

29792441 1915941251812560 1378465519546610656 n









KONOPNÉ ROHLÍKY 

Přísady:

200 ml vlažné vody
1 lžíce lněné mouky
1 lžíce psyllia
2–3 lžíce loupaného konopného semínka
1 lžíce medu, cukru nebo panely (panela – sušená třtinová šťáva – obsahuje také minerály, které v obyčejném cukru nenajdete)
2 lžíce oleje
1 zarovnaná lžička soli
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
2 a půl lžičky sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
200 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku (nebo Freee Chlebová směs tmavá bez lepku – je zdravější, ale rohlíky jsou hutnější)

Postup:
- v míse smícháme všechny suroviny kromě mouky a pořádně promícháme, aby se vše dostatečně rozpustilo
- postupně přisypáváme mouku a mícháme ručně nebo robotem (měla by vzniknout vláčná koule, jen lehce lepivá)
- mísu s těstem přikryjeme igelitem a necháme v teple hodinu kynout
- z těsta uválíme 6 trojúhelníků, smotáme je a potřeme olejem
- necháme na plechu kynout ještě alespoň 20 minut
- pečeme bez horkovzduchu na 220 °C zhruba 20 minut, a to se záparou (na dno trouby dáte malý kastrůlek s vařící vodou)

 

Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.

 

 


127229209 4698688930204431 2001043940189157198 n








„DŘEVĚNÉ“ STAROČESKÉ PERNÍČKY

Přísady:
80 g cukru krupice
85 g medu
10 g meruňkového džemu (dávala jsme šípkový)
30 g vajec
160 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku + mouka na zahuštění těsta
100 g Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
55 g vody
4 g perníkového koření
0,5 g kyseliny citronové
0,5 g jedlé sody
5 g kypřícího prášku do pečiva
kakao a voda na potření

Postup:
- cukr, med, džem, kyselinu citronovou a vodu svaříme, až je cukr rozpuštěný
- do mísy si prosejeme mouku, sodu, perníkové koření a kypřící prášek
- v chladném medovém rozvaru rozmícháme vejce a směs vlijeme do sypké směs
- zaděláme těsto
- takto připravené těsto je řidší
- přendá se na moukou posypaný vál a propracuje s další moukou do odpovídající hustoty
- takto připravené těsto zabalíme a necháme odpočinout (nechávala jsme do druhého dne
- odpočaté těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm a vykrajujeme požadované tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem
- pokud chceme mít vzhled „dřeva“, v hrníčku si v troše vody rozmícháme trochu kakaa
- touto směsí potřeme každý perníček
- pečeme při 170°C

 

pizza bez mleka a vajec











CHLEBOVÉ DALAMÁNKY (od celiac_veru)

Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
1 lžička sušeného droždí
300 ml vody
1 (ne vrchovatá) lžíce psyllia
1 malá lžička soli
1 malá lžička octu
1 malá lžička cukru
A dále přidáme dle chuti kmín nebo další semínka, např.: dýňová, slunečnicová, chia

Postup:

Nejprve si dáme do robotové mísy všechny suroviny bez mouky a droždí, poté zapneme hnětení a postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím. Necháme zpracovat těsto a poté přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 min kynout v pokojové teplotě.
Po vykynutí na lehce pomoučeném vále těsto popřekládáme, popracujeme, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pro lepší práci si můžeme lehce pomoučit i ruce, ale s moukou opatrně! Jen opravdu zlehka, tak abychom mohli dobře tvarovat. Rozdělíme si těsto na 6 stejných částí a vytvarujeme si bulky/dalamánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, a ještě chvilku necháme dokynout. Poté si zapneme troubu na skoro max cca 230 stupňů dolu na spod si připravíme plech. Mezitím můžeme jemně dalamánky potřít jen vodou a posypat semínky nebo kmínem.
Po nahřátí trouby vložíme plech s dalamánky a hned na spodní plech nalijeme horkou vodu a takto pečeme v páře nejprve na více stupňů cca 5–10 min a pak stáhneme teplotu na asi 190 stupňů a pečeme ještě asi 20–25 min.
Poté vytáhneme a necháme vychladnout ideálně na mřížce, aby zespodu dalamánky hezky vychladly a nezvlhly.

 

14479644 1208760455863980 7301736902420364930 n








RIZOLETY SE ŠPENÁTEM

Přísady:
200 g Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
200–400 ml vody
1 lžíce oleje (nemusí být)
¼ lžičky soli

Postup:
1. Smíchejte mouku, sůl, 1 lžíci oleje a vodu (konzistence jako na sladké palačinky).
2. Nechte stát 10 až 15 minut.
3. Rozpalte pánev.
4. Promíchejte těstíčko a dejte na pánev 2 až 3 lžíce těsta (pokrýt dno páve).
5. Smažte na středním plameni.
Postup:
Nasmažené palačinky plníme strouhaným sýrem, masovou náplní, ….. a smotáme.
Naplněnou a smotanou palačinku rozpůlíme, obalíme v trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji.
Podáváme se špenátem.