🧀 Zapečené těstoviny se sýrovou omáčkou
(Mac ’n’ Cheese)
O receptu:
Tato verze klasického Mac ’n’ Cheese je připravena z celozrnných rýžových těstovin Penne, zapečených v lahodné sýrové omáčce a doplněných plátky rajčat pro barvu i výživnou hodnotu.
Pro rostlinnou variantu jednoduše použijte rostlinné mléko a rostlinný sýr.
Ingredience:
- 600 ml mléka
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 250 g strouhaného sýra
- 250 g bezlepkových těstovin Freee penne vícezrnné
- 4–5 plátků rajčat
- sůl a pepř
- olej na vymazání zapékací misky
Postup:
Trouba: 180 °C (horkovzduch 160 °C)
- Nalijte mléko do kastrolu, poté odlijte 5 lžic do misky.
- Do studeného mléka v misce přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte, aby vznikla hladká kašička.
- Zbytek mléka v kastrolu zahřejte téměř k varu, poté polovinu horkého mléka pomalu vlijte do misky se škrobem a stále míchejte.
- Směs ihned přelijte zpět do kastrolu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Povařte ještě asi 1 minutu.
- Sundejte z plotny, přidejte strouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu a zapékací mísu vymažte trochou oleje.
- Naplňte velký hrnec do tří čtvrtin vodou, osolte ji a přiveďte k varu.
- Vložte těstoviny, promíchejte a vařte odkryté 7 minut.
- Otestujte těstoviny – pokud jsou ještě tvrdé, pokračujte ve vaření a zkoušejte každou minutu, dokud nejsou al dente.
- Těstoviny slijte, přidejte je do sýrové omáčky a vše promíchejte.
- Směs přelijte do připravené zapékací misky, navrch položte plátky rajčat.
- Pečte 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne.