📣 AKCE A NOVINKY:

Zapečené těstoviny se sýrovou omáčkou

🧀 Zapečené těstoviny se sýrovou omáčkou
(Mac ’n’ Cheese)


O receptu:

Tato verze klasického Mac ’n’ Cheese je připravena z celozrnných rýžových těstovin Penne, zapečených v lahodné sýrové omáčce a doplněných plátky rajčat pro barvu i výživnou hodnotu.
Pro rostlinnou variantu jednoduše použijte rostlinné mléko a rostlinný sýr.


Ingredience:

  • 600 ml mléka
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g strouhaného sýra
  • 250 g bezlepkových těstovin Freee penne vícezrnné
  • 4–5 plátků rajčat
  • sůl a pepř
  • olej na vymazání zapékací misky

Postup:

Trouba: 180 °C (horkovzduch 160 °C)

  1. Nalijte mléko do kastrolu, poté odlijte 5 lžic do misky.
  2. Do studeného mléka v misce přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte, aby vznikla hladká kašička.
  3. Zbytek mléka v kastrolu zahřejte téměř k varu, poté polovinu horkého mléka pomalu vlijte do misky se škrobem a stále míchejte.
  4. Směs ihned přelijte zpět do kastrolu a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Povařte ještě asi 1 minutu.
  5. Sundejte z plotny, přidejte strouhaný sýr a dochuťte solí a pepřem.
  6. Předehřejte troubu a zapékací mísu vymažte trochou oleje.
  7. Naplňte velký hrnec do tří čtvrtin vodou, osolte ji a přiveďte k varu.
  8. Vložte těstoviny, promíchejte a vařte odkryté 7 minut.
  9. Otestujte těstoviny – pokud jsou ještě tvrdé, pokračujte ve vaření a zkoušejte každou minutu, dokud nejsou al dente.
  10. Těstoviny slijte, přidejte je do sýrové omáčky a vše promíchejte.
  11. Směs přelijte do připravené zapékací misky, navrch položte plátky rajčat.
  12. Pečte 25–30 minut, dokud povrch nezezlátne.