tvarohovy mazanecPřísady:
500 g samokypřící mouky Doves Farm
160 g tuku (máslo, Hera, Stela)
200 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
250 g tučného tvarohu ve vaničce
1 citrón (kůra z celého citrónu a pár kapek šťávy)
2 vejce
120 g hrozinek namočených ve 3 lžících rumu
2 žloutky na potření + trocha mléka

Postup:
Tuk společně s cukry dobře vyšleháme, přidáme citrónovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh, znovu těsto vyšleháme, přidáme mouku a nakonec vmícháme rozinky předem namočené v rumu. Na vál si dáme trochu mouky a vytvoříme z těsta dva bochánky, které potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a můžeme posypat mandlemi. Pečeme na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut, pak troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C.

Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.

Z dávky dělám dva menší mazance