tvarohovy mazanecPřísady:
450 g samokypřící mouky Doves Farm
1 vanilkový cukr
100 g moučkového cukru
2 vejce
125 g másla
50 g sádla
250 g tučného tvarohu (vanička)
3 lžíce rumu
citronová kůra
120 g rozinek
120 g ořechů, mandlí

Na potření:
70 - 100 g rozpuštěného másla
120 - 150 g moučkového cukru
Oba cukry, vejce, tuky, rum a tvaroh smícháme v homogenní směs, do které přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, citronovou kůru a ořechy/mandle.
Z těsta vyválíme obdélník. Jednu z delších stran přeložíme do středu a druhou přitlačíme navrch – měla by vzniknout vlna. Pečeme při 180°C cca 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem.
Upečenou štolu potřeme máslem, vždy ho necháme vsáknout do těsta. Pak ji hustě posypeme cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
Štola je lepší uleželá, v alobalu ji dáme třeba do spíže nebo na balkon a necháme ji tam klidně několik tydnů. Lze ale konzumovat i okamžitě.