tvarohova stola

Přísady:
450 g Doves Farm samokypřící směs
vanilkový cukr
100 g ml. cukru
2 vejce
125 g másla
50 g sádla
250 g tučného tvarohu (vanička)
3 lžíce rumu
citronová kůra
120 g rozinek
120 g ořechů, mandlí

Na potření:
70 - 100 g rozpuštěného másla
120 - 150 g moučkového cukru

Postup:
Oba cukry, vejce, tuky, rum a tvaroh smícháme v homogenní směs, do které přidáme mouku a vytvoříme hladké těsto. Na závěr do něj zapracujte rozinky, citronovou kůru a ořechy/mandle.
Z těsta vyválíme obdélník. Jednu z delších stran přeložíme do středu a druhou přitlačíme navrch, měla by vzniknout vlna. Pečeme při 180°C cca 40 minut na plechu vyloženém pečicím papírem. Upečenou štólu potírejte máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
Štóla potřebuje rozležet, v alobalu ji dejte třeba do spíže nebo na balkon a nechte ji tam klidně několik týdnů. Tato tvarohová štola je však dobrá i k okamžité konzumaci.