PERNÍK NA PLECH
Recept je na plech 32 x 22 cm; všechny suroviny by měly mít stejnou pokojovou teplotu.
Přísady:
330 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku
120 g mandlové mouky
50 g jáhlové mouky
(nebo 500 g Freee Samokypřící směsi bílé bez lepku)
300 ml plnotučného mléka
150 g cukru krupice
180 g rozpuštěného tuku (nejlépe Heru a můžete pro lepší chuť dát část másla )
20 g kakaa
4 vejce
120 g nahrubo nastrouhaného jablka
50 g povidel
1 kypřicí prášek do perníku (18 g)
6 g kypřicího prášku do pečiva
1/2 KL mleté skořice
Postup:
Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou (např. kokosovou).
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny (šleháme minimálně 8 minut). Zašleháme rozpuštěné máslo. Postupně zašleháme moučnou směs a mléko (obojí nadvakrát), vmícháme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a povidla.
Těsto rozetřeme na plech tak, aby byly konce lehce navýšené oproti středu.
Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.neplechanaplechu.cz/2020/12/pernik-na-plech.html