PERNÍČKY S JINOVATKOU
Přísady:
100 g Freee Směs bílá bez lepku
100 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
30 g pohankové/rýžové hladké mouky
140 g medu
60 g másla
2 vejce
2 KL perníkového koření
2 KL kakaa
3/4 KL kypřícího prášku do pečiva
Poleva:
75 g moučkového cukru
100 ml rumu
hřebíček (celý)
badyán (celý)
skořice (celá)
anýz (celý)
vanilkový lusky (nakrájený)
Postup:
Med a máslo rozehřejeme ve vodní lázni (nebo na mírném stupni), nesmí být horké, ale musí být tekuté.
Všechny suroviny dáme do misky a zpracujeme v těsto, bude hodně lepit, ale pobyt v lednici mu prospěje (alespoň 45 minut, já nechala několik hodin).
Pečeme na 170 °C cca 8 minut.
Pokud chceme na perníčcích "jinovatku", namáčíme je do polevy ještě horké.
Na polevu přivedeme k varu rum a koření, vyjmeme koření a vanilkový lusk a necháme vychladnout. Pak ho (postupně) vmícháme do moučkového cukru.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách cuketka.cz.
https://recepty.cuketka.cz/vanocni-pernicky/