SCHWARZWALDSKÁ ROLÁDA
Na plát:
6 vajec
špetka soli
100 g cukru krupice
100 g Freee Směsi bílé bez lepku
3 PL kakaa (asi 45 g)
1 KL kypřicího prášku do pečiva
Postup:
Z bílků se špetkou soli vyšleháme za postupného přidávání cukru tuhý sníh, pak po jednom zašleháme žloutky.
Nakonec vmícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na velký plech (38 x 42 cm) a pečeme na 220° C asi 7 až 8 minut.
Po vytažení z trouby ihned pocukrujeme, překlopíme na čistý, rovněž pocukrovaný pečicí papír a opatrně sloupneme horní papír.
Necháme vychladnout, stočíme do rolády. Tu jsem ještě zamotala do utěrky (lehce postříkané vodou z rozprašovače).
Krém:
100 ml smetany ke šlehání 40%
125 ml smetany ke šlehání 33%
100 g mascarpone
1 PL cukru krupice
Postup:
Obě smetany, mascarpone i cukr společně prošleháme; zpočátku pomalu, až se mascarpone promíchá, můžeme zvýšit otáčky.
Na dokončení:
griotka
kompotované višně
čerstvé višně/třešně
hořká čokoláda
bobkový list (na výrobu čokoládových lístků)
smetana ke šlehání 40%
Pokud se rozhodnete ozdobit roládu čokoládovými lístky, doporučuji připravit předem...
Rozpuštěnou čokoládou potřeme celé bobkové listy a dáme na chvilku do mrazáku.
Jakmile ztuhne, naneseme druhou vrstvu a vrátíme do mrazáku. (Skvěle to jde silikonovou mašlovačkou.)
Roládu pokapeme griotkou, naneseme krém, vykapané kompotované višně a zarolujeme. Nakonec roládu potřeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme.
….
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách: Schwardzwaldská roláda a Vikendovepeceni.cz