Freee Doves Farm


krlovsk arlota 03

 

KRÁLOVSKÁ ŠARLOTA

Piškotový plát:

  • 120 g vajec

  • 45 g žloutků

  • 75 g bílků

  • 100 g cukru krupice

  • 25 g medu ( lze i vynechat )

  • 100 g Freee směsi bílé bez lepku

  • jahodová marmeláda

Postup:
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru, pak postupně přidejte celá vejce. Šlehejte při střední rychlosti do husté pěny. Bílky vyšlehejte s druhou polovinou cukru a nahřátým medem (ca. 40 stupňů) do sněhu. Obě hmoty zlehka promíchejte a vmíchejte prosátou mouku. Těsto rozdělte na dvě části. Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem, na jeden rozetřete těsto po celé ploše plechu (asi 42×33 cm) v síle zhruba 1 cm. Zbytek těsta vytvarujte na druhý papír do kruhu o průměru cca 23 cm ( v případě, že budete šarlotu dělat ve tvaru kopečku a budete tak roládky plnit do mísy, vytvarujete do kruhu ve velikosti Vaší misky + 1cm. V případě, že budete roládky dávat do obdélníkové formy, jako je na fotce receptu, udělejte si druhý plát ve tvaru obdélníku ve velikosti Vaší formy + 1 cm).

Postupně pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-10 minut. Po upečení stáhněte oba pláty (obdélník i kruh) z horkého plechu, otočte na lehce pomoučněný čistý papír a nechte vychladnout. Teprve po vychladnutí papír z plátů opatrně sloupněte.
Obdélníkový plát pomažte marmeládou, stočte a pomocí pečícího papíru utáhněte. Nechte alespoň 2 hodiny v chladu odležet.

Vanilkový krém:

  • 300 g mléka

  • 2 žloutky

  • 50 g cukru

  • 40 g kukuřičného škrobu

  • vanilkový lusk/extrakt/pasta

  • 30 g másla

  • 5 g plátkové želatiny

  • 250 g smetany ke šlehání 35-40%

  • jahody

Postup:
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Žloutky prošlehejte s cukrem a malým množstvím mléka, pak přimíchejte škrob a vanilku.
Zbytek mléka a máslo zahřejte a pozvolna nalijte na žloutkovou směs. Promíchejte, vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání při střední teplotě
pár minut povařte.Stáhněte ze sporáku, vmíchejte nabobtnalou želatinu, přelijte do misky a nechte zakryté fólií při pokojové teplotě zchladnout.
Následně krém našlehejte a stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu.

Dokončení:
Odleželou roládu rozkrájejte na asi 1,5 cm silné plátky a vyložte jimi mísu o průměru 21-22 cm předem vyloženou potravinářskou fólií. Jednotlivé roládky k sobě v míse lehce přimáčkněte, aby mezi nimi nebyly mezery.

Do mísy vyložené roládami dejte střídavě ve dvou vrstvách krém a kousky jahod. Celou misku nakonec zavřete piškotovým plátem ve tvaru kruhu, který si zarovnejte podle velikosti vaší misky. Dejte do lednice do druhého dne rozležet. Před servírováním šarlotu z misky opatrně vyklopte a sejměte fólii. Můžete dozdobit čerstvými jahodami.

 ….


Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách https://vikendovepeceni.cz/.../kralovska-sarlota-s-jahodami/