cupkakes

Přísady:

300 g Freee - Doves Farm samokypřící směs
180-200 g cukru krupice
6 vajec
100 ml vody
100 ml oleje
potravinářské barvy

Přísady do polevy:

100 g bílků

100 g cukru

200 g másla

vanilka, citronová šťáva, ovocné protlaky nebo koření

Postup na korpus:

 Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, za stálého míchání přiléváme olej. Na střídačku přidáváme mouku s přáškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Na dno formy dáme pečící papír, vlijeme těsto a dáme péct na 160 °C na 40 minut.

Postup na dortový krém:

Základem receptu je stabilní poměr surovin (1 díl bílků, 1 díl cukru, 2 díly másla).

Bílky s cukrem nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C. Poznáme to tak, že vložíme dva prsty do hmoty, mezi prsty zamneme, a pokud necítíme krystalky, je zahřáto na požadovanou teplotu.

Pak hmotu z vodní lázně vyjmeme a vyšleháme do pevného sněhu. Při šlehání můžeme přidat ovocný protlak, vanilku, citronovou šťávu nebo kůru. Do takto připraveného vlažného sněhu přimícháme změklé máslo o pokojové teplotě.

Pokračujeme ve šlehání. Krém je zpočátku řídký, ale postupným šleháním a ochlazováním hmoty začne houstnout. Ve výsledku bude mít smetanovou barvu.

Za recept děkujeme Miluši Jakšové.