TIGER BREAD
Přísady:
190 g Freee Směs bílá bez lepku
180 g Freee Rýžová mouka bez lepku
9 g instantního droždí
25 g cukru krupice (dala jsem jen 15 g)
425 ml vlažné vody (já 350 ml)
2 KL xanthanu (cca 6 g)
25 g psyllia
6 g soli (já 9 g)
2 KL jablečného octa
80 g bílků
Na pomazání:
60 g rýžové mouky
4 g instantního droždí
60 ml vlažné vody
1/2 PL slunečnicového oleje
1/2 PL cukru krupice
špetka soli
Postup:
Cukr, instantní droždí a 50 ml vody jsem smíchala v misce a nechala 10 minut stát (nezakryté).
Mezitím jsem smíchala všechny suché ingredience, přidala bílky, ocet a kvásek a ručně pořádně prohnětla.
Těsto se pak mělo 10 minut nechat odpočinout, poté vyklopit do pomoučené ošatky a řádně protřepat. Já ho neměla tak řídké, takže jsem netřepala.
Přikryté necháme kynout na teplém místě 30 až 45 minut.
Mezitím smícháme všechny suroviny na těstíčko, kterým budeme bread potírat. Musí si taky chvilku odpočinout (aspoň10 minut).
Před pečením potřeme připraveným těstíčkem, výborně to jde lžící. Rozetřeme i do stran.
Peče se na 240 °C až 260° C se záparou cca 15 minut, pak na 200° C až 220° C cca 20 minut, dokud nezezlátne.
Já pekla ve formě Emile Henry (15 minut zakryté, pak bez víka).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.