Freee Doves Farm


KMNOV DALAMNKY 1


KMÍNOVÉ DALAMÁNKY

Přísady:

700 ml vody (na namočení psyllia a na kvásek)
4 lžíce psyllia Dr.Popov (vodorozpustná vláknina Indického Jitrocele)
25 g čerstvého droždí
2 lžičky cukru
500 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
4 lžičky soli (zarovnané)
2 lžíce sádla (rozpuštěné)
2 lžíce octa
2 lžíce jablečné vlákniny jemné
2 lžíce chlebového koření
2 lžíce drceného nebo mletého kmínu

Tangzhong:
160 g vody
60 g rýžové mouky hladké

Postup:
Nejprve si nachystáme hydrolizovanou rýžovou kaši (tangzhong) tak, že do hrnce dáme 160g vody a 60 g rýžové hladké mouky, stále mícháme, aby se nevytvořili hrudky a zahřejeme na 65 C, po zahřátí ihned odstavíme. Než kaše vychladne připravíme psyllium, které přidáme do horké vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustý gel. Z droždí, cukru a vlažné vody necháme vzejít kvásek. Jak je kvásek bublající nebo má čepičku nalijeme do mísy s psylliem a přidáme ostatní suroviny, včetně vychladlého tangzhongu. Sádlo přidáváme k těstu až v průběhu hnětení těsta. Z ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které zakryjeme poklopem a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Těsto by mělo být dvojnásobné. Položíme ho na mírně pomoučený stůl a popřekládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Mouku přidáváme jen co je nutné, aby se s těstem pracovalo na suché podložce.
Těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky, horní část bochánků je krásně vypnutá a na spodní části jsou spoje. Necháme cca 20 minut kynout na pečícím papíru na plechu zakrytém igelitem, aby neoschly.
Mezitím rozpálíme troubu na 240 C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, do kterého po nahřátí a vkládání bochánků nalijeme vařící vodu, aby na začátku pečení vznikla v troubě pára. Jak je trouba nahřátá na max. dalamánky vložíme s plechem do trouby, stříkneme je z rozprašovače osolenou vodou, nařežeme je na třech místech na povrchu a posypeme kmínem. Zapařujeme cca 5 min. Troubu máme zapnutou na horní i spodní ohřev. Po 5 minutách vyndáme spodní plech, nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200 C, pečeme cca 30 min. Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku, aby vychladly. Pokud víme, že je nesníme, dávám do krabiček na mrazák. 

 

Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.