pizza bez mleka a vajec

Chlebové dalamánky od celiac_veru

Přísady:

200 g chlebová mouka tmavá Freee - Doves farm
100 g chlebová mouka bílá Freee - Doves farm
1 lžička sušeného droždí
300 ml vody
1 (ne vrchovatá) lžíce psylia
1 malá lžička soli
1 malá lžička octu
1 malá lžička cukru
A dále přidáme dle chuti kmín nebo další semínka, např.: dýňová, slunečnicová, chia

Postup:

Nejprve si dáme do robotové mísy všechny suroviny bez mouky a droždí, po té zapneme hnětání a postupně přidáváme mouku smíchanou se sušeným droždím. Necháme zpracovat těsto a poté přikryjeme utěrkou a necháme cca 60 min kynout v pokojové teplotě.
Po vykynutí na lehce pomoučeném vále těsto popřekládáme, popracujeme, abychom se zbavili vzduchových bublin. Pro lepší práci si můžeme lehce pomoučit i ruce, ale s moukou opatrně! Jen opravdu zlehka, tak abychom mohli dobře tvarovat. Rozdělíme si těsto na 6 stejných částí a vytvarujeme si bulky/dalamánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a ještě chvilku necháme dokynout. Poté si zapneme troubu na skoro max cca 230 stupňů dolu na spod si připravíme plech. Mezitím můžeme jemně dalamánky potřít jen vodou a posypat semínky nebo kmínem.
Po nahřátí trouby vložíme plech s dalamánky a hned na spodní plech nalijeme horkou vodu a takto pečeme v páře nejrpve na více stupňů cca 5 – 10 min a pak stáhneme teplotu na asi 190 stupňů a pečeme ještě asi 20 – 25 min.
Poté vytáhneme a necháme vychladnout ideálně na mřížce, aby zespodu dalamánky hezky vychladly a nezvlhly.

Dobrou chuť!