vanockaPřísady:
1 hrnek rozinek
2 lžíce rumu
2 lžíce horké vody
200 g bílé chlebové směsi freee Doves Farm
215 g bílé směsi freee Doves Farm
150 g cukru
půl sáčku instantního droždí
půl lžičky soli
kůra z jednoho citronu
vanilkový cukr
3 vejce
200 ml vlažné vody nebo mléka
1 lžíce medu
150 g změklého másla
hrst mandlí
1 lžíce rozpuštěného másla

Postup:
V misce smícháme rum s rozinkami a dvěma lžícemi horké vody a necháme odležet (nejlépe přes noc). Smícháme mouky, cukry, droždí, sůl a citronovou kůru, v druhé misce si dobře promícháme vejce, vlažnou vodu a med. Pak obě směsi spojíme a vypracujeme hladké těsto
Do takto připraveného těsta pomalu po lžících přidáváme máslo. Vždy přidáme další, až když je předchozí dobře zapracováno. Nasáknuté rozinky scedíme od zbylé tekutiny a smícháme s lžící rozpuštěného másla. Tuto směs a mandle také opatrně zapracujeme do těsta a necháme kynout pod folií 40 - 60 min. Vykynulé těsto přendáme do vymazané vánočkové formy (používám sádlo) a necháme znova vykynout pod folií. Pečeme v předehřáté troubě na 165°C v horkovzdušné troubě, bez HV při 185°C, přibližně 60 - 70 minut, dokud špejle po zapíchnutí do vánočky nevyjde ven pouze lehce vlhká a ne mokrá.