BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK paní Halatové
Přísady:
200g másla (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
160 g cukru moučka (nebo jiného sladidla)
240 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
200g vajec (cca 4 vejce – zvlášť bílky a žloutky)
špetka soli
kandované ovoce a rozinky
čokoláda na vaření a plátek ztuženého tuku
Postup:
V míse nejdříve vyšleháme sníh z bílků, do kterého přidáme špetku soli. V další míse vyšleháme vejce s mírně měkkým máslem a cukrem do pěny. Obě směsi opatrně smícháme dohromady a postupně přidáváme bezlepkovou směs, do které jsme zamíchali rozinky a kandované ovoce. Troubu nahřejeme na 160 °C, těsto vlijeme do obdélníkové formy na chléb (21 cm x 11 cm). Tuto formu buď vyložíme alobalem, tak abychom i povrch chlebíčku mohli v polovině pečení zakrýt, nebo vyložíme pečicím papírem, opět abychom v polovině pečení mohli povrch zakrýt. Pečeme při 160 °C. Chlebíček zkoušíme špejlí, zda je upečený, a pokládáme na mřížku, aby vychladl. Na této mřížce chlebíček polejeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou se ztuženým tukem.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.