126805582 4683714848368506 4121273692882639407 oIngredience:

500 g bílé směsi Freee - Doves Farm
160 g tuku (máslo, Hera, Stela)
200 g moučkového cukru
1 vanilínový cukr
1 prášek do pečiva
půl lžičky xantanové gumy
250 g tučného tvarohu ve vaničce
1 citrón (kůra z celého citrónu a pár kapek šťávy)
2 vejce
120 g hrozinek namočených ve 3 lžících rumu
2 žloutky na potření + trocha mléka

Postup:

 
- tuk společně s cukry dobře vyšleháme
- přidáme citrónovou kůru i šťávu, 2 vejce a tvaroh
- znovu těsto vyšleháme
- přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a xantanovou gumou
- nakonec vmícháme rozinky předem namočené v rumu
- na vál si dáme trochu mouky a vytvoříme z těsta dva bochánky
- potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou mléka a můžeme posypat mandlemi
- pečeme na pečicím papíru v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut
- pak troubu otevřeme, mazanec opatrně vyndáme, ještě jednou potřeme vejcem v mléce, posypeme mandlemi a dopékáme ještě 30 minut při 180°C

Správně by se mazanec měl po vychladnutí zabalit do potravinářské fólie a nechat alespoň 2 dny uležet.

Lze použít i mouka samokypřící, pak již nepřidáváme xantanovou gumu a prášek do pečiva, jak je uvedeno v receptu.