36673902 2058448137561870 5913824350573690880 oPřísady:
500 g bílé směsi DF nebo 600 g tmavé chlebové směsi DF
2 vejce
500 ml mléka
40 g kvasnic
80 g mletý cukr
špetka soli
50 ml olej
125 g Hera
citronová kůra

Postup:
- do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalijeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek
- mezitím do misky dáme mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, Heru (pokojovou teplotu), ohřáté mléko a vlijeme kvásek
- vypracujeme vláčné těsto
- překryjeme igelitem a dáme na teplé místo vykynout
- nachystáme si 4 kruhové pečící papíry o průměru 32 cm, na které stejným dílem těsto po vykynutí rozetřeme (průměr frgálu 30 cm)

Dohotovení
- na každý takto připravený frgál přidáme 400 g náplně (viz níže)
- náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu frgálu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem
- každý frgál sypeme drobenkou, kterou rozdělíme rovnoměrně na všechny frgály
- takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout
- pečeme v rozehřáté troubě asi při 200°C
- na dohotovení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem
- na závěr si rozehřejeme máslo, ke kterému po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum
- touto směsi hojně pokapeme povrch frgálu

TVAROHOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
1 kg tvarohu
4 žloutky
240 g cukr moučka
140 g vanilkový cukr
50 g vanilkový puding
150 g rozinky
1 dl rum
citrónová kůra
špetka muškátového květu
na ředění používáme smetanu

Postup:
- všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme

POVIDLOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
1400 g povidla
1dl rum
200 g vanilkový cukr
50 g strouhanka na zahuštění

Postup:
- povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme
- na závěr přidáme dle potřeby strouhanku na zahuštění (není potřeba, těsto je řídké, lépe se dává řídká náplň)

MAKOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
600 g mletý mák
80 g povidla
250 ml mléko
40 g skořice
50 g vanilkový cukr
80 g máslo
180 g cukr krupice
1 dl rum

Postup:
- mléko dáme svařit s cukrem krupicí
- když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila
- do této směsi přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme - už nevaříme
- necháme vychladnout

HRUŠKOVÁ NÁPLŇ (na 4 frgály)
900 g sušené hrušky
500 g cukr moučka
1 dl rum
30 g skořice
30 g badián
50 g vanilkový cukr
50 g strouhanka na zahuštění (není potřeba, těsto je řídké, lépe se dává řídká náplň)

Postup:
- povařené nebo namočené hrušky pomeleme
- všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme