DORTÍK/ŘEZY A LÁ LIKÉROVÁ ŠPIČKA
Korpus:
(dortová forma o průměru 24 cm)
3 vejce
75 g cukru krupice
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
3 g kypřícího prášku do pečiva
16 g holandského kakaa
1 PL oleje
Postup:
Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu, přidáme žloutky a krátce prošleháme. Opatrně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a kakao. Nakonec vmícháme olej.
Pečeme na 170 °C asi 10 až 15 minut (kontrola špejlí).
Krém s vaječným koňakem:
250 ml smetany ke šlehání
250 ml vaječného koňaku
100 ml plnotučného mléka
2 vanilkové pudinky
2 PL moučkového cukru
2 PL rumu
špetka mleté vanilky/vanilkové pasty
Všechny suroviny smícháme a dáme pomalu vařit – neustále mícháme. Jakmile krém zhoustne, odstavíme ho z plotny a necháte vychladnout (sem tam zamícháme). Naneseme na krém a dáme na 3 až 4 hodiny do lednice.
Pařížský krém:
(připravíme si den předem)
2 smetany ke šlehání
200 g hořké čokolády (52 % a víc)
16 g kakaa
1 mascarpone
Do kastrůlku dáme smetanu, čokoládu a kakao a zahříváme, dokud se čokoláda a kakao nerozpustí. Dáme do lednice vychladit (do druhého dne).
Na druhý den vyšleháme a zašleháme mascarpone.
Čokoládová ganache:
1 smetana ke šlehání
200 g hořké čokolády
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.