DORT POHÁDKA
Přísady (korpus):
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
2 lžíce cukru (případně jiného sladidla)
1 lžíce oleje
3 lžíce Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
2 lžíce kakaa
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a mouku s kakaem. Zvlášť vyšleháme bílky na tuhý sníh. Obě směsi opatrně smícháme dohromady. Do kulaté dortové formy o průměru 22 cm vlijeme těsto. Pečme při 180 °C.
Náplň:
130 g másla Moravia (bezmléčného nebo bezlaktózového tuku)
30 g jemné rýžové mouky
250 ml mléka (nebo rostlinného mléka)
80 g cukru moučky (nebo jiného sladidla)
40 g kakaa
150 ml 33 % smetany ke šlehání (nebo rostlinné smetany)
Na pánvičce rozpustíme 30 g másla a přidáme 30 g rýžové mouky. Usmažíme světlou jíšku, do které pak přidáme mléko. Vaříme, dokud nám nezhoustne. Pak odstavíme a necháme vychladnout.
V míse vyšleháme zbytek másla, cukr a kakao do pěny.
V další míse vyšleháme smetanu.
Vychladlou hustou směs zašleháme do kakaové pěny a pak ručně přimícháme vyšlehanou šlehačku.
Náplň rozetřeme na vychladlý korpus a dáme do chladničky ztuhnout.
Poleva:
120 g čokolády na vaření
1 plátek másla (bezmléčného tuku Promienna)
5 lžic 33 % smetany ke šlehání (nebo rostlinné smetany)
Nad párou rozpustíme čokoládu na vaření s plátkem másla. Po rozpuštění přimícháme smetanu a odtavíme. Jakmile poleva vychladne, naneseme ji na krém a opět vložíme na ztuhnutí do chladničky.
https://youtu.be/2nnN77X9L90
Za recept děkujeme paní Vlaďce Halatové.