DORT Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
Přísady:
600 g vody
220 g sádla
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
8 celých vajec
špetka soli
Postup:
V hrnci nebo vařícím robotu přivedeme vodu k varu, přidáme sádlo. Když je rozpuštěné, přidáme bezlepkovou samokypřící směs se špetkou soli. Za stálého míchání mírně vaříme. Mícháme, dokud není těsto krásně spojené a hladké. Pak hrnec nebo mísu odstavíme a necháme vychladnout. Jak je těsto vychladlé přimícháme celá vajíčka. Nachystáme si 3 pláty pečícího papíru o rozměru 30x40cm. Na tyto pláty rozetřeme připravené těsto. Pečeme při 180 °C cca 30 minut. Prvních 10 minut neotevíráme troubu. Po upečení necháme vychladnout.
Ingredience na náplň 1:
400 ml mléka Moravia
1 pudink s příchutí Karamel Dr.Oetker
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
2 lžíce lógru z kávy
Ingredience na náplň 2:
400 ml mléka Moravia
1 vanilkový pudink bez lepku
200 g másla Moravia
180 g cukru moučka
Postup (náplň):
Jak mléko začne vařit, přidáme pudinkový prášek s příchutí Latte nebo karamelu, který jsme rozmíchali v trošce mléka a za stálého míchání necháme cca 3 minuty vařit. Jak pudink vychladne, přidáme máslo, cukr a lógr z kávy. Vše vyšleháme v jemný krém. Stejným způsobem připravíme z uvedených ingrediencí i druhý krém.
Vychladlé pláty z odpalovaného těsta rozřízneme tak, aby vzniklo celkem 6 obdélníkových plátů. Každý plát potřeme střídavě náplněmi, jeden plát kávovou, druhý plát vanilkovou náplní atd. Na vrchní plát si připravíme karamelovou polevu.
Karamelová poleva:
220 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30g mléka
Postup (karamelová poleva):
Do hrnce nasypeme 50 g cukru krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme mlékem a opět chvíli povaříme. POZOR! Při zalití mléka do cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme a přidáváme moučkový cukr. Jak máme vše smíchané, tak ještě elektrickým šlehačem celou polevu šleháme do hladka. Touto polevou poléváme vrchní díl korpusu.
Za recept děkujeme paní Vladěně Halatové.