JAPONSKÝ JAHODOVÝ SENDVIČ
Přísady (korpus):
3 vejce pokojové teploty
80 g cukru krupice
1/2 KL citrónové šťávy
50 ml mléka pokojové teploty
90 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
10 g kukuřičného škrobu
2 g kypřícího prášku do pečiva
1 KL vanilkové pasty
růžová potravinářská barva
Přísady (krém):
500 ml smetany ke šlehání 40%
6 g želatinových plátků Dr. Oetker
1 KL vanilkové pasty
55 g moučkového cukru
jahody, kiwi
Plátky želatiny namočíme na 5 až 10 minut do studené vody.
Mezitím začneme šlehat vychlazenou smetanu (470 ml), ne úplně dotuha.
Namočené plátky želatiny vymačkáme a vložíme do 30 ml horké smetany, mícháme do úplného rozpuštění.
Rozpuštěnou želatinu za stálého šlehání vlijeme do smetany, přidáme moučkový cukr a vyšleháme dotuha. (Samozřejmě nesmíme přešlehat, já jsem si dala smetanu na hodinu do mrazáku, lépe se mi s ní pak pracuje.)
Postup:
Nejprve začneme šlehat bílky s citrónovou šťávou, jakmile se začne tvořit hustá pěna, přidáme 40 g cukru a vyšleháme tuhý sníh.
V další míse vyšleháme do pěny žloutky s druhou polovinou cukru a s vanilkovou pastou, pak přidáme mléko, růžovou potravinářskou barvu a nadvakrát vmícháme mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem.
Do žloutkové směsi opatrně vmícháme asi 1/4 sněhu. Pak tuto směs vmícháme do zbytku sněhu (stěrkou mícháme, dokud se obě směsi nespojí).
Těsto nalijeme na menší plech (20x20) vyložený pečicím papírem a pečeme na 160 °C cca 20 minut.
Vychladlý korpus rozkrojíme. Na spodní část korpusu naneseme tenkou vrstvu krému a poklademe jahody do tvaru kříže. Volná místa doplníme od středu další řadou jahod, popř. kiwi (vznikne nám tvar hvězdičky - tudy pak povede řez a ovoce bude hezky vidět).
Prostor mezi jahodami vyplníme krémem (lze použít zdobičku) a poté jahody krémem úplně zakryjeme. Přiložíme druhou část korpusu.
Dort zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladničky (alespoň na 90 minut).
Odstraníme fólii. Na všech stranách ořízneme okraje (vytvoříme tak upravený vzhled).
Dort rozkrojíme na 4 čtverce, každý čtverec pak šikmo na 2 trojúhelníky.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.