LENTILKOVÝ DORT
Přísady:
300 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
180-200 g cukru krupice
6 vajec
100 ml vody
100 ml oleje
potravinářské barvy
Postup (korpus):
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, za stálého míchání přiléváme olej. Na střídačku přidáváme mouku s práškem do pečiva a vodu. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Na dno formy dáme pečící papír, vlijeme těsto a dáme péct na 160 °C na 40 minut.
Přísady (poleva):
100 g bílků
100 g cukru
200 g másla
vanilka, citronová šťáva, ovocné protlaky nebo koření
Postup na dortový krém:
Základem receptu je stabilní poměr surovin (1 díl bílků, 1 díl cukru, 2 díly másla).
Bílky s cukrem nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C. Poznáme to tak, že vložíme dva prsty do hmoty, mezi prsty zamneme, a pokud necítíme krystalky, je zahřáto na požadovanou teplotu.
Pak hmotu z vodní lázně vyjmeme a vyšleháme do pevného sněhu. Při šlehání můžeme přidat ovocný protlak, vanilku, citronovou šťávu nebo kůru. Do takto připraveného vlažného sněhu přimícháme změklé máslo o pokojové teplotě.
Pokračujeme ve šlehání. Krém je zpočátku řídký, ale postupným šleháním a ochlazováním hmoty začne houstnout. Ve výsledku bude mít smetanovou barvu.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.