CITRONOVÝ A MALINOVÝ BATTENBERG
Přísady:
170 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
175 g změklého másla
80 g cukru krupice (v původním receptu je 175 g)
65 g mletých mandlí (já dala lískové ořechy)
1/2 KL kypřícího prášku do pečiva
3 vejce (střední)
kůra z 1 citrónu
1/2 KL malinového extraktu
1/2 KL citrónového extraktu (nemusí být)
červené/růžové a žluté potravinářské barvivo (žluté lze vynechat, červené jsem použila Colour Splash Raspberry)
malinový/meruňkový džem
400 g bílého marcipánu
Postup:
Máslo s cukrem utřeme do světlé pěny, přidáme prosátou mouku, mleté mandle a vejce. Zašleháme.
Těsto rozdělíme na polovinu, do první přidáme citrónovou kůru, citrónový extrakt a žluté potravinářské barvivo; do druhé malinový extrakt (koupíte v potřebách pro cukráře) a červené potravinářské barvivo.
Připravíme si plech: vyložíme ho pečicím papírem a rozdělíme alobalem tak, aby jeden plát měl šířku cca 10 až 11 cm). Obě těsta tedy pečeme na jednom plechu na 180 °C 25 až 30 minut.
Malinový džem zahřejeme, propasírujeme (abychom se zbavili peciček) a necháme zchladnout.
Z piškotového těsta odkrojíme kraje, vrchní, popř. i spodní vrstvu.
Každý plát bychom měli rozdělit na polovinu. (Já seřízla podle výšky plátu, měla jsem ho nízký, 2 x 2 cm. Proto jsem také měla 2 dortíky místo jednoho...)
Jednotlivé pláty slepíme marmeládou (ze všech stran).
Marcipán rozválíme na vále posypaném moučkovým cukrem do obdélníku, měl by být cca 4 mm silný. Potřeme ho marmeládou a sestavíme dort (viz fotopostup).
Marcipán seřízneme, já ho měla upatlaný od marmelády, takže jsem ho otočila opačně, správně by měla být nahoře ta strana, kde se marcipán jakoby spojí...
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.