ANANASOVÝ DORT
Přísady (korpus):
8 vajec
200 g krystalového cukru
vanilkový cukr
250 g Freee Směs bílá bez lepku
1/2 prášku do pečiva
citronová kůra
špetka soli
- bílky vyšlehat do tuha se 100 g cukru a špetkou soli
- žloutky vyšlehat do hustého krému se zbylými cukry
- vmíchat mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou
- nakonec zlehka vmíchat sníh
- péct na 180 °C asi 45 min (zkouška špejlí)
- vyklopený, zchladlý 2 x prokrojit
Náplň:
6 vajec
400 g krupicového cukru
300 ml mléka
6 plátků želatiny
100 ml šťávy z ananasového kompotu
350 g drceného ananasu (scezené kousky)
200 ml šlehačky
- do ananasové šťávy namočit želatinové plátky, ať nabobtná
- celá vejce vyšlehat s cukrem do pěny (zdvojnásobí původní objem)
- přilít mléko a vše promíchat
- přelít do kastrolu a na plotně vařit na mírném ohni za stálého míchání do zhoustnutí
- po odstavení rozpustit v horké hmotě nabobtnalou želatinu a drcené kousky ananasu
- do vlažné hmoty nakonec vmíchat vyšlehanou šlehačku
- jeden dortový plát vložit do původní formy vyložené po obvodu fólií (dala jsem celofán dvojmo)
- pokropit ho šťávou z kompotu
- nalít polovinu tuhnoucí náplně
- přiložit druhý plát a nalít na něj zbylou náplň
- vše přiklopit třetím plátem
- uložit nejlépe přes noc v chladu
Zdobení:
- ztuhlý korpus vyjmout z formy
- ušlehat šlehačku se ztužovačem šlehačky, případně osladit dle chuti
- celý korpus potřít šlehačkou a dozdobit ananasem či jiným ovocem a zbylou šlehačkou