vikendovy misa dort bez lepkuPřísady:
4 vajíčka
150 g krystalového cukru
vanilkový cukr
4 lžíce oleje
3 lžíce horké vody
špetka soli
40 g kakaa
120 g bílé chlebové mouky DF

- bílky ušleháme s cukry do hodně pevného sněhu
- do sněhu lehce zašleháme olej
- dále vmícháme žloutek po žloutku (šlehačem na nízký stupeň)
- přidáme horkou vodu (už jen lehce vmícháme)
- nakonec vmícháme ručně metličkou nebo šlehačem opět na nízký stupeň mouku s kakaem
- připravenou hmotu vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy
- pečeme na 180°C

Na krém:
800 g smetany ke šlehání (33%)
500 g tvarohu (kostka, ne vanička)
150 g moučkového cukru
1 sáček želatiny v prášku Dr. Oetker
1 vanilkový cukr
- želatinu zalijeme asi 100 ml studené vody a necháme nabobtnat
- šlehačku vyšláme společně s cukry do polotuha
- pak zašleháme tvaroh
- ̌želatinu zahřejeme v mikrovlnce nebo na mírném plameni v rendlíku a mícháme, až se rozpustí
- necháme zchladnout a pak ji zašleháme do tvarohové směsi
- vychládlý dort si rozřízneme na polovinu
- spodní díl potřeme meruňkovou marmeládou a vložíme zpět

do dortové formy

- teď do formy vlijeme připravený tvaroh
- přiklopíme druhou polovinou dortu
- dáme do chladničky nejméně na 5 hodin ztuhnout
Vychlazený dort polijeme čokoládou a zdobíme.

Čokoláda:
200 g smetany ke šlehání (33%)
200 g tmavé čokolády (vysokoprocentní)
- smetanu dáme vařit, jakmile začne lehce bublat, stáhneme a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu
- poleva je krásně hustá a lesklá, dobře se krájí