PŮLDORT
Na korpus o průměru 20 cm:
4 vejce
120 g cukru krupice
40 g jemně mletých vlašských ořechů
90 g Freee směs bílá
35 g oleje
Žloutky vyšleháme s lžící cukru, bílky za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Vyšlehané žloutky přidáme do sněhu, stěrkou zapracujeme ořechy, prosátou mouku a olej.
Pečeme na 170° C asi 25 až 30 minut.
Arašídový krém:
300 ml smetany ke šlehání 33%
110 g mléčné čokolády min. 40% (případně mix hořké a mléčné)
80 g arašídové pasty 100% (případně burákové máslo)
Polovinu smetany zahřejte k bodu varu a nalijte na rozpuštěnou čokoládu.
Promíchejte stěrkou, přidejte arašídovou pastu a celou směs promixujte tyčovým mixérem.
Pak přilijte zbytek studené smetany a opět krátce promixujte. Přikryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte přes noc vychladit.
Promíchejte stěrkou, přidejte arašídovou pastu a celou směs promixujte tyčovým mixérem.
Pak přilijte zbytek studené smetany a opět krátce promixujte. Přikryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte přes noc vychladit.
Vychlazený základ vyšlehejte při nižších otáčkách do krému, pozor na přešlehání.
Sestavení půldortu
Budete potřebovat dva slabší pláty dortového korpusu.
Budete potřebovat dva slabší pláty dortového korpusu.
Oba pláty rozřízněte na polovinu, vzniknou vám tak čtyři půlky. Krém si rozdělte na čtyři části, tři použijte na promazání plátů, čtvrtou částí krému celý půldort obmažte. Dejte do lednice na několik hodin vychladit.
Čokoládová poleva:
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g hořké čokolády 55-60%
Smetanu zahřejte k bodu varu a nalijte na rozpuštěnou čokoládu.
Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout.
Pak si ji přendejte do zdobící lahvičky nebo sáčku a nastříkejte na hranu dortu. Nechte lehce stékat po straně.
Ještě než poleva zcela ztuhne, ozdobte arašídy v cukru.
….
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách: Vikendovepeceni.cz