CITRONOVÁ ROLÁDA
Těsto na roládu:
4 vejce
100 g cukru krupice
90 g Freee Směsi bílé bez lepku
2 PL citrónové kůry (já dala sušenou od Dr. Oetkera)
špetka soli
1 až 2 KL cukrářského aroma citron
Postup:
Vejce s cukrem začneme šlehat na střední výkon, jakmile se začne rozpouštět cukr, přidáme citronovou kůru a špetku soli, zvýšíme otáčky a šleháme asi 8 až 10 minut do husté pěny. Vmícháme prosátou mouku. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 220 °C asi 6 minut. Po vytažení z trouby ihned překlopíme na čistý pečicí papír (posypaný moučkovým cukrem) a necháme zcela vychladnout na mřížce. (Papír sloupneme, až budeme plnit.)
Citronový krém:
2 žloutky
2 PL kukuřičného škrobu (asi 14 g)
250 ml plnotučného mléka
75 g cukru krupice
kůra a šťáva z jednoho citronu
100 g bílé čokolády
85 g změklého másla
100 ml smetany ke šlehání 33%
V malém kastrůlku smícháme (metličkou) žloutky, kuku škrob, mléko a cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Odstavíme z plotny, přidáme citronovou kůru a šťávu a rozlámanou čokoládu a mícháme do úplného rozpuštění. Necháme vychladnout. Krém vyšleháme s máslem, stěrkou vmícháme ušlehanou smetanu.
Vajíčka z bílé čokolády:
skořápky
bílá čokoláda
kokosový olej (já jsem použila kakaové máslo)
Ze skořápek odstraníme prsty membránu, omyjeme je horkou vodou a jarem a dáme asi na 30 minut do trouby předehřáté na 95° C. Po vychladnutí skořápky vymažeme kokosovým olejem. Pak do nich nalijeme rozpuštěnou čokoládu a dáme vychladit do mrazáku.
Roládu jsem navíc potřela lemon curd zakoupeným v M & S a posypala nahrubo nasekanými pistáciovými oříšky. Kropenatá vajíčka jsou oříšky z Diana - svět oříšků.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové, která se inspirovala na stránkách
https://www.apetitonline.cz/recept/malinova-rolada
https://dobrejedlo.pluska.sk/.../makova-rolada-citronovym...
https://www.sprinklebakes.com/.../limoncello-almond-cake...