122679016 4564394643633861 4068049170686721866 nPřísady:
200 g tmavé chlebové mouky Doves Farm
250 g bílé chlebové mouky DF
50 g pohankové mouky (nebo čirokové, teffové,...)
1 - 2 lžíce psylia (lze nahradit chia semínky či lnem)
12 g soli (2 lžičky)
lžička kmínu
lžička koriandru (nebo chlebového koření)
500 ml vody
15 g kvasnic
lžíce cukru
2 lžíce oleje (přidáváme jako poslední)

Postup:
- psylium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin. Když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme.
- do 50 ml vlaždé vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- vše vložíme do pekárny, olej přidáme až na konci mísení
- pečeme na bezlepkový program nebo některý, v délce cca 2 hodiny
Pokud nemáte pekárnu, držte se návodu Lenky Jurečkové:
- psylium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin. Když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme.
- do 50 ml vlaždé vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- pak už jen stačí zamíchat všechno dohromady, naposledy dáváme olej
- překrýt igelitkou, folií (nesmí se těsta dotýkat), ať těsto neoschne
- kyne cca 40 - 60 minut, až 2x zvětší svůj objem
- po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený stůl, popřekládáme, zpočátku radši stěrkou - přeložit od kraje ke středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu (ukázka a celý postup je ve videu pod receptem, rovněž uváděno u receptu Lenky Juričkové), pak už to půjde dobře i rukama...
- s moukou při překládání opatrně, přidávat jen tolik, aby se těsto nelepilo k rukám a ke stolu
- bochníček těsta lehce zakulatit, dát do škrobem vysypané ošatky a opět nechat kynout cca 30 min (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce)
- překládání je důležité, aby bylo těsto pevné a po upečení hladké
- nemusí kynout nutně v ošatce, je to jen aby se těsto nerozteklo do stran, takže pro začátek stačí miska vyložená pečícím papírem, cedník vystlaný pomoučenou utěrkou...
- v případě ošatky se těsto dává tou pěknou stranou dolů, tzn že na nás budou koukat ty spodní "švy" (při překlopení se to v troubě otočí a bude krásný a nebude vidět jak se těsto překládalo)
- v případě kynutí na pečícím papíru se dává naopak pěknou stranou nahoru (na plech budeme jen přenášet)
- než bochník nakyne, rozpálíme troubu na max (cca 230°C) s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu (nezničíme troubu)
- chlebík z ošatky jemně překlopíme na vrchní plech či kámen, v případě kynutí v misce vyložené papírem ten bochníček prostě přesuneme i s papírem
- bochník postříkáme vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý)
- dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2 - 5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme
- po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme trochu teplotu (na 200°C), vyndáme spodní plech a dopečeme, dokud nebude kůrka hnědá což je tak 40 minut
- upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit" = zní to dutě