CHLEBA ALA JUREČEK
Přísady:
200 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
250 g Freee Chlebová směs bílé bez lepku
50 g Freee Směs bílá bez lepku (nebo pohankové, čirokové,…)
1 - 2 lžíce psyllia
12 g soli (2 lžičky)
1 lžička kmínu (mletého kmínu nebo chlebového koření)
1 lžička medu
1 lžička octa
500 ml vody
15 g čerstvého droždí (nebo 6 g sušeného)
1 lžíce cukru
2 lžíce oleje (přidáváme jako poslední)
semínka (slunečnicová, sezamová, lněná, dýňová,….) – nemusí být
Postup (pro domácí pekárnu):
- psyllium necháme v nádobě pekárny nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin (když není čas, alespoň na 15 min namočíme do vlažné vody a občas promícháme)
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a kvasnice, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- vše vložíme do pekárny, olej přidáme až na konci mísení
- pečeme na bezlepkový program nebo některý v délce cca 2 hodiny
Postup (pro pečení v troubě):
- psyllium necháme nabobtnat ve 450 ml vody, nejlépe několik hodin - když není čas, alespoň na 15 minut namočíme do vlažné vody a občas promícháme
- do 50 ml vlažné vody dáme cukr, lžíci mouky a droždí, zamícháme a necháme cca 10 minut, než kvásek vzejde
- kvásek, psyllium a ostatní ingredience (kromě oleje) dáme do hnětací mísy a pomocí háku necháme vypracovat těsto (bude řidší a lepivé), poté přidáme olej a ještě chvíli necháme míchat, aby se olej zapracoval
- překryjeme igelitkou, folií (nesmí se těsta dotýkat), aby těsto neoschlo
- kyne cca 40 - 60 minut, zvětší svůj objem až 2x
- po vykynutí těsto, v míse, ve které kynulo, poprášíme moukou a pomocí karty nebo stěrky několikrát důkladně popřekládáme od kraje do středu, ze všech stran (mísou vždy o kousek pootočíme)
- těsto lze překládat i na pomoučené pracovní ploše, ale s moukou opatrně, podsypáváme jen tolik, aby se nelepilo k desce
- zpracované těsto (ŘIDŠÍ a trochu LEPIVÉ) vyklopíme do misky vyložené pečícím papírem, do máslem vymazané formy (např. do hranaté 30x12 cm, litinového hrnce o průměru 17 cm,…) nebo přendáme do moukou vysypané ošatky, uhladíme a opět necháme kynout cca 30 minut (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce)
- v případě ošatky můžeme těsto z mísy buď vyklopit na dlaň a spodní částí (hezkou, hladkou), tou, která se nedotýká dlaně, vložíme do ošatky nebo těsto vyklopíme na lehce pomoučenou plochu, kartou ještě párkrát popřekládáme a částí, která se dotýká plochy (tou hezkou) dáme do ošatky (nahoře tak uvidíme „švy“ po překládání)
- než bochníček nakyne, rozpálíme troubu na 230 °C s plechem (pizza kamenem), na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu
- v případě kynutí v misce vyložené pečícím papírem - přesuneme OPATRNĚ (abychom neztratili tvar) bochníček i s papírem na zahřátý plech
- v případě kynutí ve formě - vložíme formu s těstem do vyhřáté trouby
- v případě kynutí v ošatce - opatrně překlopíme bochníček na zahřátý plech nebo si můžeme pomoct pečícím papírem, který položíme na ošatku (leží na těstě) a bochníček si poté vyklopíme na dlaň a následně položíme i s papírem na plech
- bochníček postříkáme vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý)
- dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2–5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme
- po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech, bochníček opět postříkáme a dopečeme, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut
- upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit"- zní to dutě
- chleba pečený ve formě vyklopíme na mřížku, aby se nezapařil, a necháme ho zde vychladnout