MARTINSKÉ ROHLÍČKY
Přísady (na 30 rohlíčků):
275 g Freee Doves Farm Směs bílá bez lepku
175 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany ke šlehání 33%
2 PL moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
Ořechová náplň:
175 g vlašských ořechů
125 g moučkového cukru
1 KL vanilkového cukru
2 bílky
Do mísy dáme máslo pokrájené na kostičky, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Vypracujeme těsto, které by nemělo lepit. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).
V další míse smícháme mleté ořechy s oběma cukry a přidáme bílky.
Odpočaté těsto rozdělíme na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujeme do koule a potom rozválíme do kruhu (tloušťka okolo 3 mm). Nožem z kruhu vykrojíme 6 stejně velkých trojúhelníků.
Kousek ořechové náplně vytvarujeme do malého válečku, který položíme na okraj trojúhelníku. Strany potřeme rozšlehaným vajíčkem. Okraj trojúhelníku přehneme přes náplň a zahneme i rohy. Poté srolujeme do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto na koncích spojilo a ohneme do tvaru půlměsíce.
Rohlíčky potřeme vajíčkem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 15 minut. Hotové rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.