Freee Doves Farm


cupkakes









LASAGNE

Přísady (těsto):
400 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
špetka soli
4 vejce
4 lžíce oleje
4 lžíce vody (podle velikosti vajec přidáme)
Postup přípravy:
- ze všech surovin vypracujeme hladké a měkké těsto (dávám do robotu, během chvilky je těsto krásně vypracované)
- pokud je potřeba, přidáme lžíci vody
- bochánek těsta zabalíme do fólie a necháme půl hodiny odpočinout
- odpočinuté těsto rozdělíme na 7 stejných kousků a každý rozválíme na velikost zapékací mísy (cca 30 x 18 cm) nebo obdélníky vlastních rozměrů
- připravené těsto na lasagne ihned použijeme

S těstem se velmi dobře pracuje, na váleček se nelepí, podsypává se minimálně.

Přísady (masová náplň):
800 g libového mletého hovězího masa
velká cibule nakrájená najemno
olej na osmažení cibule
2–3 rozetřené stroužky česneku
plechovka (400 g) loupaných rajčat, nakrájíme na kousky
2 rajské protlaky (po 140 g)
150 ml vody
2 lžíce cukru
1,5 lžičky sušené bazalky
½ lžičky celého fenyklu
lžička italského koření
lžíce soli
¼ lžičky mletého pepře
2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě

Přísady (náplň z ricotty):
2 kelímky ricotty
1 vejce
½ lžičky soli
2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě
2 mozzarely (po 120 g) + 1 na dokončení
250 g strouhaného parmazánu

Postup:
- na oleji orestujeme cibuli, česnek a přidáme maso
- do masové směsi vmícháme nakrájená rajčata, protlak a vodu
- dochutíme cukrem, bazalkou, fenyklem, italským kořením, solí, pepřem a petrželkou
- za občasného míchání vaříme směs pod pokličkou
- mezi tím si smícháme v míse ricottu s vejcem, nastrouhanou mozzarelou, petrželkou a solí
- nastrouháme si parmazán
- nakrájíme na kolečka mozzarellu
- zapékací mísu si vymažeme sádlem a začneme s vrstvením
- na dno mísy rozprostřeme masovou směs
- na ni položíme plát lasagne
- na ten dáme směs z ricotty, masovou směs a posypeme parmazánem
- vrstvení opakujeme (plát, ricotta, maso, parmazán)
- na poslední plát rozprostřeme masovou směs, následně směs z ricotty, posypeme parmazánem a nahoru naskládáme nakrájenou mozzarellu
- zapékací mísu přikryjeme (možno jen alobalem) a pečeme cca 45 min pří 180 °C
- poté odkryjeme a ještě dalších 15–20 minut dopékáme