IRSKÉ SODA KROUŽKY
Přísady:
300 g jogurtu
1 vejce
3 PL psyllia (15 g)
1 ČL sody
¾ ČL soli
1 PL cukru
30 g lněné mouky
100 g Freee Chlebová směs tmavá bez lepku
50 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
50 g bezlepkových ovesných otrub (lze nahradit Freee moukou)
1 ČL koriandru
1 ČL kmínu
70 g rozpuštěného, vlahého másla
trochu od semínka lnu, slunečnice, dýně + na posyp kroužků
Postup:
- do nádoby dáme jogurt, vejce, psylium, sodu, sůl a cukr a jen zlehka promícháme
- dále přisypeme všechnu mouku i otruby, kmín a koriandr
- ručně nebo šlehačem těsto zpracujeme
- nyní přidáme máslo a semínka, které do těsta zapracujeme
- těsto by nemělo být ani řídké, protékat mezi prsty, pak je třeba přisypat trošku mouky, ani příliš hutné, pak je třeba přidat vody (mnohdy stačí lžíce)
- vzniklé těsto přendáme na vál posypaný moukou a rozdělíme na 8 částí
- aby se nám s těstem dobře pracovalo, nelepilo se, ruce si lehce namáčíme vodou
- z každého kousku těsta si vytvarujeme váleček a jeho konce spojíme v kroužek a uhladíme
- pokládáme na plech vyložený papírem a mokrou rukou dáme kroužku požadovaný výsledný tvar
- posypeme semínky
- pečeme při 180 °C, 20 – 30 minut, dle vaší trouby
Kroužky jsou výborné i jen tak samotné. Kdo rád sladší, může přidat více cukru.