ČOKOLÁDOVO – KARAMELOVÉ ROHLÍČKY
Přísady:
180 g másla (bezmléčný nebo bezlaktózový tuk)
70 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
250 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku
20 g kokosové mouky
3 lžíce kakaa
Karamelový krém:
250 g másla (bezmléčný nebo bezlaktozový tuk)
200 g karamelové kondenzované mléko
Karamelový krém bezmléčný:
5 lžic uvařeného hustého karamelového pudinku připraveného v mandlovém mléce, bez přidání cukru, 250 g bezmléčného nebo bezlaktózového másla, 5 lžíc karamelu bez mléka (viz. níže), 2 lžíce moučkového cukru nebo jiného sladidla
Náplň připravíme vyšleháním ingrediencí na krém buď mléčný nebo bezmléčný.
Bezmléčný karamel:
60 g cukru moučka
50 g cukru krystal
30 g rostlinné smetany
Poleva:
čokoláda na vaření
tuk
Postup:
Do hrnce nasypeme cukr krystal, který za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do zlatohněda. Poté ho zalijeme rozehřátou smetanou, kterou zároveň zahříváme v jiném hrnci. Chvíli povaříme. POZOR! Při zalití smetany do rozpuštěného cukru vznikne hodně pěny. Stále mícháme. Odstavíme a necháme trochu vychladnout. Pokud by karamel hodně tuhl, můžeme přidat vodu (cca 1–2 lžíce). Po vychladnutí přimícháme moučkový cukr.
Ze všech surovin vypracujeme na vále nebo v kuchyňském robotu těsto s použitím univerzální metly. Tuk používáme ztuhlý z lednice. Z těsta tvoříme nudličky, které rozmáčkneme do suchých rohlíčkových formiček a dáme péct do trouby na 180 °C. Ještě teplé vyklepáváme. Jakmile vychladnou, zdobicím nástavcem nastříkáme krém a dva rohlíčky spojíme. Konce rohlíčků máčíme v rozpuštěné čokoládové polevě.
Za recept děkujeme paní Vlaďce Halatové.