VINCENTKOVÉ BULKY
1 bulka obsahuje díky vincentce denní dávku jódu
Přísady:
1 vrchovatá lžíce psyllia (8 g)
350 ml vincentky pokojové teploty
1 lžíce oleje do těsta + 50 ml oleje na tvorbu bochánků
1 lžička cukru
2/3 lžičky soli (2 g)
1 lžička octa
2 zarovnané lžičky droždí (3 g)
1 zarovnaná lžíce drceného kmínu
300 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
Postup:
Vše kromě 50 ml oleje smícháme v míse a vytvoříme řidší, lepivé těsto. Zakryjeme ho igelitem a necháme hodinu kynout. Pak si připravíme do misky olej, do kterého namočíme polévkovou lžíci a z mísy lžící nabereme kus těsta. Těsto přendáme do mísy s olejem a rukama vytvoříme kulatý bochánek. Díky oleji se nám nebude těsto lepit na ruce. Bochánky klademe na plech s pečicím papírem. Vytvoříme takto 10 bulek. Pokud vám jich vyjde trošku víc nebo míň, vůbec to nevadí. Můžeme je posypat kmínem nebo semínky, to už záleží na vás.
Zapneme troubu na 230 stupňů a než se trouba pořádně nahřeje, bulky mezitím zase vykynou. Před pečením vložíme do trouby plechový hrnek s vařící vodou. Pečeme do zlatova (cca 15 minut podle velikosti bulek). Pak troubu vypneme a necháme bulky ještě dalších 15 minut dojít.