KONOPNÉ ROHLÍKY
Přísady:
200 ml vlažné vody
1 lžíce lněné mouky
1 lžíce psyllia
2–3 lžíce loupaného konopného semínka
1 lžíce medu, cukru nebo panely (panela – sušená třtinová šťáva – obsahuje také minerály, které v obyčejném cukru nenajdete)
2 lžíce oleje
1 zarovnaná lžička soli
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
2 a půl lžičky sušeného droždí (nebo 10 g čerstvého)
200 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku (nebo Freee Chlebová směs tmavá bez lepku – je zdravější, ale rohlíky jsou hutnější)
Postup:
- v míse smícháme všechny suroviny kromě mouky a pořádně promícháme, aby se vše dostatečně rozpustilo
- postupně přisypáváme mouku a mícháme ručně nebo robotem (měla by vzniknout vláčná koule, jen lehce lepivá)
- mísu s těstem přikryjeme igelitem a necháme v teple hodinu kynout
- z těsta uválíme 6 trojúhelníků, smotáme je a potřeme olejem
- necháme na plechu kynout ještě alespoň 20 minut
- pečeme bez horkovzduchu na 220 °C zhruba 20 minut, a to se záparou (na dno trouby dáte malý kastrůlek s vařící vodou)
Za recept děkujeme paní Janě Ligurské.