JEDNODUCHÝ BÍLÝ CHLÉB
Přísady:
1 lžíce psyllium
400 ml vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžička medu nebo cukru
1 lžička octa
1 lžička soli
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
1 lžička kmín
semínka podle chuti (slunečnicové, lněné, dýňové...)
cca 430 g Freee Chlebová směs bílá bez lepku
Postup:
Smícháme všechny uvedené suroviny kromě mouky. Psyllium není nutné nechávat nabobtnat předem, bude mít dostatek času zgelovatět během kynutí těsta v ošatce. Postupně přidáváme mouku a těsto pořádně propracujeme. Já si pomáhám robotem s hnětacím hákem, ale v závěru hnětu ručně. Přendáme vypracované těsto do pomoučené ošatky, nebo alespoň do kulaté mísy. Přikryjeme igelitem a necháme hodinu kynout v teple. Deset minut před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů a necháme v ní rozžhavit prázdný pekáč s víkem, popř. jakýkoliv hrnec s pokličkou, který zvládne takto vysokou teplotu.
Smícháme všechny uvedené suroviny kromě mouky. Psyllium není nutné nechávat nabobtnat předem, bude mít dostatek času zgelovatět během kynutí těsta v ošatce. Postupně přidáváme mouku a těsto pořádně propracujeme. Já si pomáhám robotem s hnětacím hákem, ale v závěru hnětu ručně. Přendáme vypracované těsto do pomoučené ošatky, nebo alespoň do kulaté mísy. Přikryjeme igelitem a necháme hodinu kynout v teple. Deset minut před koncem kynutí si zapneme troubu na 230 stupňů a necháme v ní rozžhavit prázdný pekáč s víkem, popř. jakýkoliv hrnec s pokličkou, který zvládne takto vysokou teplotu.
Vytáhneme rozehřátou nádobu z trouby, opatrně do ní vyklopíme nakynutý bochník, zavřeme víko a šup s ním do trouby.
Pečeme cca 30 minut zakryté a pak ještě 10-15 minut odkryté kvůli křupavé kůrce.
Za úžasný recept děkujeme paní Janě Ligurské.