„DŘEVĚNÉ“ STAROČESKÉ PERNÍČKY
Přísady:
80 g cukru krupice
85 g medu
10 g meruňkového džemu (dávala jsme šípkový)
30 g vajec
160 g Freee Doves Farm Chlebová směs bílá bez lepku + mouka na zahuštění těsta
100 g Freee Doves Farm Chlebová směs tmavá bez lepku
55 g vody
4 g perníkového koření
0,5 g kyseliny citronové
0,5 g jedlé sody
5 g kypřícího prášku do pečiva
kakao a voda na potření
Postup:
- cukr, med, džem, kyselinu citronovou a vodu svaříme, až je cukr rozpuštěný
- do mísy si prosejeme mouku, sodu, perníkové koření a kypřící prášek
- v chladném medovém rozvaru rozmícháme vejce a směs vlijeme do sypké směs
- zaděláme těsto
- takto připravené těsto je řidší
- přendá se na moukou posypaný vál a propracuje s další moukou do odpovídající hustoty
- takto připravené těsto zabalíme a necháme odpočinout (nechávala jsme do druhého dne
- odpočaté těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm a vykrajujeme požadované tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem
- pokud chceme mít vzhled „dřeva“, v hrníčku si v troše vody rozmícháme trochu kakaa
- touto směsí potřeme každý perníček
- pečeme při 170°C