kvaskova vekaIngredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g bezlepkové směsi Doves Farm světlá chlebová
170 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu veky:
100 g bezlepkové směsi Doves Farm světlé chlebové
230 g bezlepkové směsi Doves Farm tmavé chlebové
1 lžíce lněných semínek
1 lžíce dýňových semínek
350 g vody na psyllium
2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina),nebo 2 lžíce rozmixovaných Chia semínek
2 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru

Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g mouky a 100 g bezlepkové směsi chlebové světlé Doves Farm a 170 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12–14 hodin.
Ráno do mísy nalijeme 350 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia, nebo rozmixovaná chia semínka a ponorným mixérem vymixujeme. Ráno odebereme 1–2 lžíce z rozkvasu do sklenice, přikrmíme stávající kvásek a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby kvašení probíhalo naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici.
Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, lžičku cukru, 2 lžíce oleje, bezlepkové směsi, semínka a vše vyhněteme v jemné těsto. Mísu s těstem vložíme do pytlíku, aby vzniklo vlhké prostředí a neoschlo. Nebo na něj dáme poklop a necháme cca 2-4 h odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Takto popřekládané těsto rozdělíme na dva díly a vytvoříme z nich tvar veky. Položíme na plech vyložený pečicím papírem. Z papíru uděláme korýtko a omezíme ho v pohybu do stran, mezi veky můžeme vložit váleček. Veky nám takto nakynou do výšky. Necháme na teplém místě kynout ještě cca 2–3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme těsto, jestli je již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, tak můžeme začít péct. Troubu rozpálíme na 240 °C, dolů vložíme pekáč nebo starý plech, do kterého nalijeme po nahřátí vodu, aby v troubě vznikla pára. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 240 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a dopečeme podle potřeby, dokud nebudou veky světle hnědé. Dopečená veka zní při poklepu na spodní stranu dutě. Upečené veky vložíme na mřížku, aby vychladly. Krájíme, až jsou úplně vychladlé. Kvásek můžete připravit buď ze světlé chlebové nebo tmavé chlebové mouky, že do zavařovací sklenice vkládám jednu lžíci mouky a dvě lžíce vlažné vody. Teplota vody by měla být stejná jako pokojová teplota v místnosti kvásku. Zhruba po 12 hodinách by se mělo přikrmovat, já přikrmuji 1 lžíce mouky a 2 lžice vlažné vody, takto pěstuji cca 5-6 dní. Pokud chceme kvásek zpomalit, můžeme vložit do chladničky. Před použitím necháme minimálně jeden den při pokojové teplotě. Z rozkvasu si kvásek uchovávám ve sklenici zvlášť a také pravidelně přikrmuji.