PERNÍKOVÉ MUFFINY S HRUŠKAMI
Na 16 větších muffinů:
140 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku
40 g mandlové mouky
(nebo 180 g Freee Samokypřící směs bílá bez lepku)
2 větší vejce
180 g třtinového cukru (původně 280 g)
150 ml plnotučného mléka (pokojové teploty)
100 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
3 g mleté skořice
3 g mletého badyánu
2 g mletého zázvoru
1 KL perníkového koření (lze vynechat)
4 g kypřícího prášku do pečiva
2 PL hruškových povidel/marmelády (cca 70 g)
2 hrušky
Postup:
Napřed jsem si zkaramelizovala hrušky (v receptu se do těsta dávají kousky čerstvých hrušek):
V kastrůlku jsem rozehřála máslo (20 g) s třtinovým cukrem (50 g), jakmile zezlátlo, přidala jsem nakrájené hrušky, 2 PL vody, 1 KL vanilkové pasty a asi 5 minut dusila. Vodu jsem slila a nechala vychladnout.
Vejce s cukrem vyšleháme, přidáme mléko a zamícháme.
Do vaječné směsi po částech vmícháme suché ingredience, vlažné máslo a nakonec povidla (ta jsem neměla, mám "jen" domácí hruškovou marmeládu).
Do papírových košíčků dáme 2 PL těsta, hrušky a zalijeme opět těstem.
Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 30 až 40 minut (špejlí zkontrolujeme, zda je těsto upečené).
Za recept děkujeme paní Milušce Jakšové.